Els dos CAP inicien un programa pilot de prescripció social

L’Agència de Salut Pública de Catalunya coordina el projecte, que promou la millora de la salut emocional

La treballadora social Natàlia Magen escolta una pacient a la seva consulta, al CAP Les Indianes
Sílvia Alquézar

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en marxa als dos Centres d’Atenció Primària (CAP) de Montcada un programa pilot de prescripció social amb l’objectiu de promoure la salut emocional a través de la participació regular en iniciatives de caràcter social ja disponibles en el seu entorn. El projecte, que també s’ha començat a dur a terme a Tarragona i Pineda de Mar, estableix que els professionals mèdics poden orientar els pacients per tal que facin un millor ús del ventall de propostes socials, esportives i culturals que existeixen a la seva ciutat, elaborant un pla personalitzat de participació en una activitat concreta que es tradueix en una recepta o prescripció d’una activitat social.

 

“L’objectiu és reduir l’aïllament social i augmentar la salut mental positiva i la qualitat de vida”, explica Jordina Capella, tècnica de l’Agència de Salut Pública, qui ha avançat que el programa ja compta amb l’adhesió d’una vintena d’entitats que ofereixen al voltant d’una vuitantena de propostes de tota mena. L’Ajuntament ha fet d’interlocutor amb les entitats locals per elaborar el catàleg, amb l’enviament de la informació sobre el projecte.

El metge de capçalera determina quin és el pacient candidat a accedir al programa i el deriva al treballador social. “Solen ser persones de qualsevol edat amb símptomes lleus o moderats d’ansietat o depressió, que se senten soles o tristes i que, més que medicació, necessiten companyia”, comenta Capella, qui remarca sobretot que la prescripció mèdica i social són complementàries.

El paper del treballador social és acompanyar i orientar l’afectat sobre les diferents activitats que hi ha, buscant les més adients per a les seves característiques i preferències. “La idea és millorar el benestar global de la persona, ja que la salut física i emocional són dues cares de la mateixa moneda”, argumenta la treballadora social del CAP Les Indianes, Natàlia Magen.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari