Els experts recomanen limitar als fills les hores i els espais de connexió a les pantalles

L’addicció a les noves tecnologies creix entre els adolescents i els joves, que poden desenvolupar trastorns de conducta

Toni Caro i Rosa Galbany van fer la xerrada sobre l'addicció a les pantalles a l'INS La Ferreria
Laura Grau

Cada vegada són més freqüents les consultes als psicòlegs sobre la gran quantitat d'hores que els adolescents i joves passen davant de les pantalles –ja siguin mòbils, tauletes, ordinadors o videojocs– i, de fet, ja existeixen a la sanitat pública programes específics per atendre casos d'addicció, tot i que encara no està tipificada com a tal. Però és només qüestió de temps que sigui considerada una addicció ja que amb les pantalles l'afectat perd el control de la seva vida, nega que tingui cap problema i sofreix distorsions del pensament, característiques pròpies de qualsevol altra dependència com l'alcoholisme, les drogoaddicions o la ludopatia. Aquest va ser el punt de partida de la xerrada que van fer ahir la tarda a l'INS La Ferreria, dos experts en la matèria: Rosa Galbany, del Punt d'Assessorament sobre Drogues i Addiccions de l'Ajuntament (PASSA), i el psicòleg Toni Caro, que van donar a les famílies estratègies per prevenir una possible addicció a les pantalles dels seus fills i filles i pautes per detectar-ne els primers símptomes. La xerrada s'emmarca en el programa de l'Escola de Mares i Pares que promou la Fampa.

"Quan un nen o nena redueix les seves hores de son per estar connectat a la xarxa, descuida les relacions socials, s'irrita quan la connexió no funciona bé, baixa el seu rendiment escolar o fa compres compulsives 'on line', estem davant dels primers senyals d'alarma", va explicar Galbany, qui va recomanar als pares i mares aplicar un seguit de normes per prevenir l'addicció com limitar l'ús dels aparells en uns espais de la casa i uns horaris concrets, que es poden pactar amb el propi nen; fomentar altres aficions com la lectura, el cinema i l'esport; i promoure activitats de lleure de qualitat fora de casa. Toni Caro també considera imprescindible que els pares acompanyin els seus fills en l'ús de les noves tecnologies i els seus perills. "Hem d'educar-los sobre els riscos d'estar connectats i predicar amb l'exemple", va dir el psicòleg, qui va alertar de fenòmens com el 'grooming' –adults que es fan passar per menors a les xarxes socials–, el 'sexting' o enviament de fotografies de contingut sexual –que afecta especialment les joves– i el ciberassetjament.

Si alguna família sospita que el seu fill o filla pot estar enganxat a les pantalles, pot adreçar-se al servei PASSA, o bé, al Centre de Prevenció i Tractament de Drogodependències SPOTT de la Diputació de Barcelona, que ha posat en marxa recentment el Programa d'Intervenció en addiccions a les pantalles per a adolescents, joves i les seves famílies.

 

Seccions:

Deixa un comentari