Els impulsors d”Els murs d’Europa’ denuncien el negoci que es fa amb els refugiats i la situació de Ceuta i Melilla

L’exposició de fotografies es pot veure a la Biblioteca Elisenda de Montcada fins a l’1 de febrer

D'esquerra a dreta, Tono Carbajo, Maria Soler i Mónica Martínez
Rafa Jiménez
Tono Carbajo, de Fotomovimiento, en un moment de la visita guiada a l'exposició

La situació de precarietat que estan patint els refugiats que malviuen als camps que s’han instal·lat en algunes fronteres d’Europa es veu reflectida a l’exposició ‘Els murs d’Europa’, que es podrà visitar a la Biblioteca Elisenda de Montcada fins a l’1 de febrer. La mostra, que té un caràcter itinerant, està formada per una vintena de fotografies que han estat realitzades per membres de l’entitat Fotomovimiento, un grup sorgit al 2011 arran del moviment del 15M que es va generar a la plaça de Catalunya de Barcelona, i que està format per una desena de fotoactivistes. L’exposició, que es va inaugurar aquest dimarts, és un resum del treball de seguiment que aquests fotògrafs han anat fent sobre el terreny des de l’onada de refugiats sirians que es va generar al 2015, provocant la instal·lació de camps d’emigrants a diferents punts de la geografia europea. Com a novetat, la mostra també presenta algunes fotografies de les fronteres de Ceuta i Melilla i que són fruit d’un projecte que també ha comptat amb la col·laboració de Institut Internacional per l’Acció Noviolenta (Novact), especializat en drets cívils i polítics i que treballa per aconseguir una societat lliure de conflictes armats i de violència, i Irídia, centre per a la defensa dels drets humans, que està format per advocats i psicòlegs que treballen en el tema de les migracions.

L’acte d’inauguració que es va fer aquest dimarts va comptar amb la presència de Tono Carbajo, membre de Fotomovimiento, i Maria Soler, de Novact. Abans de fer una visita guiada per l’exposició, i acompanyats per la regidora de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, Mónica Martínez (ICV-EUiA), ambdós van fer una xerrada per parlar sobre la situació dels camps dels refugiats i explicar el projecte realitzat a Ceuta i Melilla. Carbajo, que el dilluns va tornar de la seva quarta visita a Lesbos (Grècia), dibuixa un panorama desolador de la situació que s’està vivint als camps de refugiats i acusa l’ACNUR, l’agència de l’ONU per als refugiats, de no fer una bona feina sobre el terreny i d’haver externalitzat la seva gestió. "El que està passant no és una crisi de refugiats. És un canvi de sistema, que està aquí per quedar-se, i que serveix perquè unes empreses estiguin fent negoci, transformant els diners públics en privats", va dir aquest membre de Fotomovimiento, qui acusa els Estats i els grans mitjans de comunicació d’haver convertit els emigrants en un enemic fals per afavorir als grans lobbies d’empreses que es dediquen a la seguretat. En contrapartida, Carbajo elogia la feina dels activistes que estan als camps de refugiats, als qui va definir com "uns àngels que treballen a l’infern i que et permeten recuperar la confiança amb la humanitat", i va recomanar ser selectiu a l’hora de rebre informació sobre els refugiats i fer petits actes com treure els nostres estalvis dels bancs que inverteixen en la indústria armamentística per convertir "la indignació en acció".

Per la seva bana, Maria Soler, de Novact, va parlar sobre el projecte 'Frontera Sud', que s’ha fet a Ceuta i Melilla, l'única frontera terrestre amb Àfrica que Tono Carbajo va definir com "dos Guantánamos que la gent no sap que existeixen a Espanya". Segons Soler, la situació que es viu en aquests dos punts "està totalment invisibilitzada i ha servit com un laboratori de tot el que després s’està aplicant a les altres fronteres europees", creant un paral·lelisme entre l’externalització del conflicte que l’UE va fer amb Turquia amb la que Espanya fa amb el Marroc. Aquest projecte s’ha materialitzat en una pàgina web (ddhhfronterasur2017.org/es) amb contingut fotogràfic i audiovisual que, més enllà d’explicar els diferents contextos de vulneració dels drets humans, pretén elaborar un informe jurídic que s’enviarà al Congrés dels Diputats per intentar recuperar la legalitat vigent. L’activista de Novact també va fer referència al nou projecte que es farà sobre el moviments de les pateres a la zona del Mediterrani i l’Atlàntic amb l'objectiu de fer palesa la situació que es viu al mar, "un cementiri del que desconeixem la quantitat de morts que conté".

Taller. L’exposició ‘Els murs d’Europa’ s’emmarca en el marc del 'Cicle sobre Drets Humans, Migració i Refugi' que l’Ajuntament va iniciar al mes de novembre i que continuarà el 30 de gener amb el taller formatiu ‘Sobreviure als murs’, que es farà a la sala polivalent del Teatre Municipal i que també està promogut per les mateixes organitzacions que han participat a l’exposició que acull la Biblioteca Elisenda. La formació serà una sessió dinàmica de quatre hores, de 17.15 a 20.15h, per potenciar el debat i la reflexió sobre els ‘altres’ i els ‘nosaltres’. S’analitzaran els diferents contextos de les persones migrants i refugiades, tant durant la seva ruta migratòria fins la seva situació a Europa. Les persones interessades es poden inscriure a través del telèfon 93 572 64 74 (extensió 4000) o bé el correu electrònic [email protected].

Deixa un comentari