Emotiu acte en memòria de les víctimes per violència masclista
Vestits Vermells va organitzar aquest dilluns l’acte central de 25N a la plaça de l’Església
La plaça de l’Església va ser l’escenari ahir dilluns a la tarda de l’homenatge a les víctimes per violència masclista, en un acte emotiu i colpidor organitzat pel col·lectiu Vestits Vermells (VV). Centenars de persones van sortir al carrer amb un crit unànime contra els crims masclistes, que durant aquest 2024 ja arriben a 80. L’últim assassinat, una jove d’Alacant, va tenir lloc el Dia Mundial per l’eliminació de les violències contra les dones, que es commemora el 25 de novembre.
A més de persones a títol individual i entitats del municipi, Vestits Vermells ha implicat enguany dos instituts públics, la Ribera i la Ferreria. Aquests centres van ser l’inici de dues marxes reivindicatives que van finalitzar a la plaça de l’Església, presidida per una xarxa vermella gegant simbolitzant les complicitats per erradicar aquesta xacra social. Els Castellers de Montcada i Reixac van ser els encarregats de penjar la vuitantena de vestits vermells, un per cada feminicidi, en record de les víctimes d’aquest any.
Berta Barcons
Berta Barcons
Un dels moments més impactants i dramàtics de l’esdeveniment va ser la performance que va protagonitzar la soprano Núria Dardinyà, qui es va posar en la pell de la mare de Cloe, la noia de 15 anys assassinada ahir per la seva parella, per expressar el dolor, la ràbia i la impotència per la pèrdua de la seva filla. Durant l’acte també hi va haver música en directe, amb l’actuació de Xus Asenjo i de Juan Ramón Márquez, de l’Associació Giravolt.
Berta Barcons
Berta Barcons
Berta Barcons
Reivindicacions
“Aquests vestits que onegen aquí són el màxim exponent de la violència masclista. No les oblidem, per totes elles fem aquest acte de memòria, que ens colpeja i ens avergonyeix”, va expressar Dèlia García, de Vestits Vermells, durant la lectura del manifest reivindicatiu. El col·lectiu feminista va enumerar els diferents tipus de violències masclistes, posant exemples de casos reals, i va destacar algunes dades com el fet que del total d’agressions sexuals durant el 2024, en el 88 % dels casos les víctimes eren dones i, d’aquestes, el 44% eren menors de 25 anys. Una altra xifra punyent que va expressar l’associació és que “un 50% de les víctimes va trigar una mitjana de vuit anys per fer el pas de denunciar l’agressor. Tenien por. No podem permetre que se les criminalitzi”, va manifestar Núria Vilalta, també de VV.
Berta Barcons
Vestits Vermells és una iniciativa ciutadana que va néixer l’any passat al municipi amb l’objectiu de “treure a l’exterior el que passa dins de les cases, entre les parelles, als telèfons mòbils. Som un projecte transversal per unir forces i visibilitzar l’invisible”, va explicar Begoña Mínguez, de VV, durant la seva intervenció. Enguany, la xarxa de suports ha crescut amb la implicació de més entitats, grups i persones i també amb la creació de botigues segures on poder demanar ajuda. “Demanem més implicació institucional, més hores d’atenció a les víctimes i més recursos per a la protecció de les persones indefenses en greu risc vital”, va remarcar Mínguez. El col·lectiu va recordar que continuarà endavant amb la seva lluita, penjant vestits vermells per cada nou feminicidi i reflexionant sobre les relacions de respecte entre homes i dones. “Reivindiquem una societat igualitària, on totes ens sentim lliures, respectades i valorades“, va cloure Mínguez. L’acte va finalitzar amb un minut de silenci.