Entitats demanen un decàleg d’accions per salvar el Rec Comtal de les ‘amenaces’

La Taula defensa la recuperació i protecció perquè sigui un motor de millora de la qualitat de vida dels barris

Passeig del Rec Comtal que connecta Can Sant Joan i Vallbona
Lluís Maldonado

Mantenir-ne el cabal ambiental i que la intervenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per captar recursos hídrics pel pla de sequera no suposi la pèrdua del patrimoni. Aquests són algunes de les accions prioritàries que demanen prop d’una vintena d’entitats de Montcada i Reixac i Barcelona que conformen la Taula Comunitària del Rec Comtal i que consten en el manifest que han presentat.

Un altre de les peticions és que el soterrament de la línia R2 entre Can Sant Joan i Vallbona permeti connectar la vida del barri amb el Rec i amb el Besòs. Per això, es neguen a la construcció d’un nou pas per al trànsit rodat sobre el canal. “És una llosa de gran impacte que actuarà com a barrera natural i on està previst el pas d’autobusos”, ha criticat Antonio Alcántara, membre de la Taula com a membre de l’AV Can Sant Joan.

Demanen també una gestió dels itineraris, rutes i qualsevol altre tipus d’acció al voltant del canal des d’un marc públic-comunitari amb entitats arrelades al territori i “amb un model de gestió comunitària i vinculat a l’economia social i solidària, no des d’empreses privades”. Les entitats alerten que el projecte el Rec es Mou!, que impulsen Montcada i Reixac i Vallbona encara no ha renovat i, per tant, és imprescindible la seva continuïtat per “mantenir i enfortir el model de gestió comunitària“, insisteix Alcántara.

El Rec Comtal és un patrimoni amb més de mil anys d’història que neix a Montcada i Reixac i acaba a Ciutat Vella Lluís Maldonado

Les entitats exigeixen l’aplicació del projecte Agrovallbona de forma “urgent“, aprovat en la passada legislatura, per assegurar la protecció i el canvi de qualificació de l’horta de La Ponderosa i que, per tant, s’eviti el pla per construir 2.000 mil pisos.

Entre d’altres accions a desenvolupar fora del terme municipal montcadenc, sol·liciten que el futur Centre d’Interpretació del Rec Comtal i de la Història de Sant Andreu es faci a les cases del Carrer del Pont de Sant Andreu de Palomar i que es recuperi el Rec en diversos punts del districte de Sant Martí. El manifest insta les administracions a posar en marxa el Pla Director del Rec Comtal, dotar-lo de pressupost i difondre-ho a tota la ciutadania.

Finalitza la primera fase de les obres per recuperar l’aigua del Rec

Segons ha fet públic Aigües de Barcelona, ja han finalitzat les obres de la primera fase de Estació de Tractament d’Aigua Potable Besòs (ETAP) per recuperar l’aigua del Rec Comtal per a la xarxa potable. A més a més, la companyia ha iniciat un projecte d’ampliació de l’ETAP per aprofitar l’aigua des de la capçalera amb la construcció de dos nous pous i la captació d’aigua superficial del riu per multiplicar-ne la producció amb tècniques com la ultrafiltració i l’osmosi inversa. Segons Agbar, aquesta actuació suposarà una nova aportació total d’aigua del 15% del consum actual a la regió metropolitana.

Deixa un comentari