Experts i entitats posen en comú estratègies per contribuir al benestar emocional dels joves

El programa municipal ‘Eskolta’m’, amb la col·laboració del CSMIJ, exemple de bones pràctiques

Les jornades es van fer a la sala Joan Dalmau de l’Espai Cultural Kursaal
Laura Grau

Una cinquantena de professionals i representants d’entitats van compartir experiències sobre benestar emocional dels joves per mitjà de l’acció comunitària a les jornades celebrades el dia 22 de maig, a l’Espai Cultural Kursaal. “Adolescents i joves han de fer front a una socie­tat complexa i en constant canvi que, moltes vegades, no sap respondre a les seves necessitats”, va dir la regidora de Serveis Socials, Polítiques d’Inclusió i Capacitats Diverses, Dori Alcalá (PSC), a la inauguració de les jornades, que també va comptar amb l’alcalde Bartolo Egea, qui va posar en valor “la coordinació dels diferents agents socials”, i el director general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat, Xavier Godàs, qui va posar el focus en les causes estructurals del malestar emocional dels joves. “Si poguessin desenvolupar el seu projecte de vida amb normalitat –bàsicament trobar una feina digna i tenir accés a l’habitatge–, hi hauria tants casos de trastorn mental?”, es va preguntar Godàs, qui creu que, a diferència de la societat anterior a la nostra, “ara l’esforç no és cap garantia de progressar a la vida”.

“Si els joves poguessin desenvolupar el seu projecte de vida amb normalitat –bàsicament trobar una feina digna i tenir accés a l’habitatge–, hi hauria tants casos de trastorn mental?”

Director General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat, Xavier Godàs

Bones pràctiques

La coordinadora de programes de convivència de la Fundació Pere Tarrés, Judith Hernández, va parlar sobre la importància de dur a terme accions comunitàries per fomentar la inclusió i refer el concepte de comunitat per donar resposta a necessitats col·lectives. Per a la directora de la Federació de Salut Mental Catalunya, Marta Poll, l’abordatge de la salut mental no pot passar només pel sistema sanitari, sinó que ha d’incloure altres àmbits i millorar la coordinació de tots els agents implicats.

Com a experiència de bones pràctiques, l’Ajuntament de Montcada va explicar el programa ‘Eskolta’m’, que va posar en marxa el 2022 amb el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de la Generalitat. El seu objectiu és detectar i gestionar vulnerabilitats, trastorns o conflictes entre el jovent per mitjà de la creació d’espais d’escolta, comprensió i proximitat.

La jornada va comptar amb la participació de Carolina Ibáñez i Germán González, de la Fundació Adimir, que van presentar el seu projecte d’esplai per a joves amb diversitat funcional. També van intervenir Julio César Applegren i Marc Caravaca, membres de l’associació juvenil Krom, que van parlar sobre la tasca d’acompanyament que fan amb els joves que s’apropen a l’entitat.

Deixa un comentari