‘Ha estat una manera de retornar el que jo vaig rebre fa molts anys’
Tres famílies montcadenques s’acomiaden dels infants sahrauís que han acollit aquest estiu
Fadua Sidi-Mohamed, Abdelmayid Chadad i Jlil Mohamed, els tres infants sahrauís que han passat l’estiu acollits a Montcada i Reixac, van tornar aquest dilluns cap a casa. La seva estada ha format part del programa Vacances en Pau, que permet als infants gaudir de l’estiu allunyats de les altes temperatures del desert d’Algèria, on viu el poble sahrauí, així com donar a conèixer la seva situació. Aquesta iniciativa organitzada pel Front Polisario compta amb la col·laboració de l’Ajuntament i el suport de l’ONG local Montcada Solidària.
Abdelmayid, de 13 anys, ha gaudit de l’estiu i de la seva família montcadenca acollit pel seu tiet, Mohamed Lamin. “El casal, la platja i l’escalada” han estat les seves activitats preferides d’aquest estiu. L’infant, que no havia sortit abans dels campaments, s’ha banyat a la platja i ha fet escalada per primer cop. Una altra visita que li ha fet molta il·lusió ha estat el Camp Nou, “jo soc del Barça”, afirma amb seguretat i un gran somriure. Del casal de l’Escola Reixac també guarda un gran record, especialment dels companys i monitors.
Ara em puc permetre acollir i retornar el que jo vaig rebre fa molts anys, tancar el cercle
Mohamed Lamin
Lamin va arribar a Montcada i Reixac acollit per la família Sanz Cervera, també com a part del projecte Vacances en Pau, fa vint-i-tres anys, i aquest estiu s’ha decidit a acollir al seu nebot. “Ara, com a adult, em puc permetre acollir i retornar el que jo vaig rebre fa molts anys, tancar el cercle”, explica. Des que va establir Montcada com el seu municipi de residència Lamin ha tornat diversos cops als campaments per visitar la família.
El Sàhara Occidental va ser ocupat pel Marroc i Mauritània fa gairebé 50 anys, obligant bona part de la població a exiliar-se a Algèria. Allà viuen en campaments ubicats al desert, el que els fa dependents de les ajudes humanitàries internacionals. Xavier Boix, veí de Can Sant Joan, també va visitar els campaments abans de decidir-se a acollir per primer cop. Amb la seva companya, Cristina Maristany, aquest ha estat el tercer estiu que han passat amb Jlil, de 12 anys.
L’últim any del Jlil
“Aquest cop, té ganes de marxar, però menys que altres anys, diu que allà se li fa molt llarga l’espera per tornar”, explica Maristany. Aquest cop, però, no saben si Jlil podrà tornar a visitar-los, ja que els infants només poden participar a Vacances en Pau fins als 12 anys, generalment. Jlil lamenta que, si no pot tornar a Catalunya, no podrà veure mai la neu. “Tant de bo no fos així, però no sembla que el conflicte vagi a arreglar-se”, denuncia Maristany.
La Fadua, de 10 anys, podrà tornar l’estiu vinent, sí tot va bé, i la família formada per Daniel Luna i Raquel Fernández estaria encantada de tornar-la a acollir. “L’experiència ha tingut els seus dies bons i dolents, però en general ha estat positiva”, valora Fernández. La parella ha acollit per primer cop, tot i que la Fauda ja havia estat abans a Catalunya, acollida a altres municipis. “Al principi li va costar l’adaptació, ella té un caràcter fort, però amb molt d’amor i comprensió ens vam acabar entenent”, explica Fernández.
Les famílies del municipi comenten que els infants s’adapten, encara que amb alguna dificultat, amb gran velocitat a les diferències quotidianes, i que demostren un gran interès per la cultura i la llengua catalana. Per aquest motiu, han agraït als Castellers de Montcada i Reixac que van preparar unes activitats perquè tots els infants acollits al Vallès Occidental gaudissin d’aquesta tradició catalana. I als Diables de Can Sant Joan, que van facilitar als petits jugar amb els dragonets durant el Bestiari de les festes de Ripollet.
També han valorat molt positivament la feina feta per l’Ajuntament, especialment la implicació de les tècniques que fan possible el projecte. Vacances en Pau es coordina amb associacions i ajuntaments d’arreu del territori espanyol, però la peça clau són les famílies acollidores. “Montcada i Reixac havia estat un dels municipis referents en ajudar i acollir els sahrauís, això s’ha anat perdent i estaria bé recuperar-ho, que més famílies s’apuntin a acollir”, vol fer arribar Lamin.