Jornades sobre cooperació local al Marroc

L’efectivitat dels projectes de cooperació que es desenvolupen al Marroc amb el suport de Montcada es debatrà en el marc d’una jornada sobre codesenvolupament, organitzada pel Consistori i el Fons Català de Cooperació, que tindrà lloc demà a la Casa de la Vila, de dos quarts de deu del matí fins a les dues del […]

L’efectivitat dels projectes de cooperació que es desenvolupen al Marroc amb el suport de Montcada es debatrà en el marc d’una jornada sobre codesenvolupament, organitzada pel Consistori i el Fons Català de Cooperació, que tindrà lloc demà a la Casa de la Vila, de dos quarts de deu del matí fins a les dues del migdia. Amb el nom “Integració aquí, desenvolupament allà”, l’activitat s’adreça a la població en general però especialment a les persones que participen en l’elaboració d’iniciatives solidàries, tant a nivell professional com voluntari. Durant tot el matí, experts en cooperació que coneixen la realitat del país africà oferiran una conferència i la jornada acabarà amb un debat. L’entitat local Taarof Bi Salam, que treballa per donar suport als immigrats magribins, col·labora amb la iniciativa.

L’acte d’inauguració anirà a càrrec de l’alcalde, el socialista César Arrizabalaga, i el president del Fons Català de Cooperació, Teodoro Romero. Els projectes solidaris que promou l’Ajuntament –tant els de col·laboració amb el Marroc com amb Amèrica Central– es canalitzen a través del Fons Català. Montcada actualment està desenvolupant un projecte de cooperació amb dones de la Vall d’Oued, al Marroc, que consisteix a formar aquest col·lectiu per tal que pugui obrir-se camí en el món laboral, en tasques com l’elaboració de productes artesanals, entre d’altres sortides. La iniciativa té un pressupost de 67.000 euros, dels quals el Consistori n’ha aportat 10.000, els Fons Català, ales 34.000 i la resta els a dóna l’entitat que al Marroc s’encarrega de coordinar el projecte, l’associació Adeo, amb seu a Tetuán. Les dones d’aquesta zona del nord del Marroc són majoritàriament mestresses de casa que no estan gaire implicades en tasques educatives i laborals. El regidor de Cooperació de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, el socialista Carles Guijarro, ha destacat la importància per al municipi d’estar coordinat amb el Fons Català de Cooperació per tirar en davant els projectes de desenvolupament.

Després de la presentació de la jornada, l’antropòleg Rafael Crespo parlarà sobre la cooperació descentralitzada en el context del suport al desenvolupament internacional, fent incidència en els programes locals. La taula rodona i el debat començarà a les dotze del migdia i hi participaran el president de Taarof Bi Salam, Hassan El Idrissi; Mostafà El Hafer, del Fons Català; Rafael Alemán, president de l’entitat Tazumal –que a Montcada promou projectes de cooperació amb Amèrica Central– i Nelly Bósquez, presidenta de l’Associació d’Equatorians de Montcada, ASERM. El regidor Carles Guijarro ha explicat que la jornada s’adreça a les persones que desenvolupen projectes de cooperació i també als immigrants que viuen a Montcada.

Abans d’iniciar la jornada, a les 9 del matí, l’alcalde i el president del Fons Català de Cooperació firmaran un conveni de col·laboració mitjançant el qual el Fons gestionarà una part de la partida anual que el consistori destina a la cooperació, concretament 36.000 euros. El document també determina que aquest organisme assumirà el seguiment dels projectes realitzats comptant amb la participació de les ONG de Montcada i Reixac i de les contraparts beneficiàries i prestarà un informe anual a l’Ajuntament.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari