Josep Ramos: ‘Les condicions de vida dels refugiats a Lesbos són insostenibles’
El cooperant de Montcada Solidària denuncia la situació en què es troben milers de persones al camp grec de Mòria
El camp de refugiats de Mória, a l’illa de Lesbos, és una antiga base militar amb capacitat per a 3.000 persones on avui dia malviuen, sense electricitat ni aigua corrent, més de 20.000. Hi ha una dutxa per cada 230 residents i un lavabo per cada 100 i només se suministren dos àpats al dia, força minsos i en condicions alimentàries deficients. Fora del recinte també hi ha centenars de tendes de campanya sense cap aïllament i plenes a vessar, sobrepassant el doble o el triple de la seva capacitat.
“La situació és realment insostenible per les condicions de vida tan precàries que la població refugiada ha de suportar”, explica el cooperant de Montcada Solidària Josep Ramos, qui s’ha desplaçat a Lesbos per segona vegada a passar el mes de febrer per col·laborar amb el projecte Yoga for refugees que facilita la pràctica esportiva a migrants i que rep el suport econòmic de l’entitat montcadenca. “El pitjor de tot és que hi ha gent que malviu mesos i anys esperant que es resolgui la seva petició d’asil”, lamenta Ramos.
Protesta ofegada
Farts d'aguantar les difícils condicions al camp i davant la tensió que els imposa el nou govern grec –acaba d’aprovar una llei migratòria que assegura nombroses deportacions sota un opac paraigüa legal– milers de refugiats es van manifestar el 3 de febrer amb la intenció d’arribar des del camp de Mória a la capital de Lesbos, Militene, però van ser aturats per la policia a pocs quilòmetres de la ciutat. “Va ser una situació molt tensa i dura; van començar a donar cops de porra i a llençar gas pebre contra els manifestants i, fins i tot, van incendiar un turonet per on la gent intentava fugir”, explica Ramos, testimoni del succés. Per al montcadenc, aquest és un exemple més de com es trepitgen a diari els drets de la població refugiada: “Malgrat que, segons l’article 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans, tota persona té dret a cercar asil en altres països i a beneficiar-se'n, el cert és que, quan arriben a Europa, són tractats amb una falta total d’humanitat”.
L'advocadessa experta en Dret Migratori i Estrangeria Laia Costa –qui el passat mes de novembre va fer una conferència al municipi convidada per Montcada Solidària– també és actualment a Lesbos col·laborant amb l'entitat Women Space, en suport a les dones refugiades. "Això és l'infern a la terra o el més a prop que jo hi he estat", afirma la cooperant, qui no oculta la seva impotència davant les injustícies que veu a diari i el clima de repressió policial que suporta la població refugiada. "L'altra dia –explica– debatíem sobre els riscos que implica manifestar-se i un dona afganesa va dir, impertèrrita, que la seva família havia corregut el risc de marxar de casa seva, de creuar el mar amb els seus fills, de vendre tot el que tenia al seu país sense opció de tornar i ara es trobava amb les denegacions de les seves sol.licituts d’asil i les deportacions. Òbviament assumeixen el risc de la protesta".
Projectes amb suport local
Des de Montcada Solidària es dona suport a tres petites ong que actuen sobre el territori a Lesbos. La ja esmentada Yoga&sports for refugees, un projecte impulsat per voluntaris que neix el 2017 i persegueix dignificar la vida de les persones refugiades a través de l’activitat física i l’esport. En segon lloc, Stand by me Lesvos, un centre educatiu on s’ofereix formació a nens/es, joves i adults i, especialment, dones. I, finalment, la Clínica maternal gestionada per Rowing Together, una organització formada per voluntaris de diferents llocs d’Espanya. El centre ofereix assistència mèdica bàsica, ginecològica i obstètrica a totes les dones que viuen als camps de Mòria i Kara Tepe. A aquest projecte està previst que el Consell de Dones destini part de la recaptació que es farà amb la representació de l’obra de Federico García Lorca ‘La casa de Bernarda Alba’, a càrrec del grup Teatroia’t, el proper 7 de març al Kursaal (18h).