La Deixalleria de Montcada, més enllà d’un centre de recepció de residus

Andròmines aposta per recuperar roba i electrodomèstics i evitar el malbaratament alimentari

Zakarias i Joseph són dos dels treballadors d'inserció de la deixalleria
Dani Font

Les deixalleries o punts verds són equipaments públics on la ciutadania pot anar a llençar residus que pel seu volum o perillositat, no es poden abocar a la brossa domèstica. Un cop allí, s’emmagatzemen temporalment fins que reben el tractament corresponent per part dels gestors autoritzats. Aquest seria l’ús convencional de les deixalleries, però n’hi ha més d’una cinquantena d’aquestes infraestructures de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, entre elles la de Montcada i Reixac, que apliquen mesures de foment del reciclatge, de reutilització, prevenció i recuperació.

La Deixalleria de Montcada, ubicada al polígon de la Ferreria (c. del Progrés amb c. del Metall), inclou dues entitats de fet. L’Associació Social Andròmines, una ONG que actua colze a colze amb Serveis Socials, i l’empresa Andròmines Eines Assolides. Això fa que en el punt verd hi treballi personal d’empresa i d’inserció que permet a persones que estan en situació vulnerable treballar amb andròmines durant un període màxim de dos anys. “Les persones d’inserció que treballen amb nosaltres responen a un perfil molt ample i no només són persones nouvingudes com poden ser els menors no tutelats sinó que també hi ha gent d’edat avançada que fa molts anys que es troba en situació d’atur sense trobar cap oportunitat laboral” assenyala Jordi Roman, Coordinador de Serveis Ambientals d’Andròmines. Finalitzats els dos anys a l’empresa d’inserció continua l’acompanyament d’aquestes persones per tal que puguin trobar treball en el mercat laboral ordinari.

Les persones d’inserció que treballen amb nosaltres responen a un perfil molt ample i no només són nouvingudes

Jordi Roman

Botiga de segona mà

L’Ajuntament de Montcada i Reixac va ser pioner en la creació, l’any 2002, d’un espai annex a la deixalleria per dur a terme accions de reutilització. L’ús prioritari de l’espai és una botiga de segona mà. La roba prové del buidatge de pisos i trasters que fan els operaris d’Andròmines juntament amb la que recullen dels contenidors liles de la Cooperativa Roba Amiga. “La botiga ‘Una mica de tot’ funciona molt bé” afirma Roman. “És el nostre producte estrella i se n’aprofita també serveis socials. A altres botigues de segona mà la roba et surt molt més cara, però aquí no tenim preus tan elevats perquè l’objectiu no és el benefici econòmic i a més no és fàcil desplaçar-s’hi’. Potenciar la cultura del Second Hand té la seva importància des del punt de vista mediambiental. Un estudi de l’Agència de Residus assenyala que per cada peça que es reutilitza s’estalvien 3 quilos d’emissions de CO2.

La botiga obra de dilluns a divendres matí i tarda i també els dissabtes al mati
Lucas Cervantes

La majoria de les persones que estan buscant roba a la botiga rebutgen participar en el reportatge, perquè malauradament comprar roba de segona mà continua vinculat a l’estigma de la pobresa. Una de les compradores, la Stefanni Yescas, sí que s’anima a explicar-nos que fa uns 10 mesos que hi ve d’ençà que va conèixer la seva existència gràcies a un familiar. “Sempre trobo el que vull, tant per mi com per a la meva família. Hi ha molt bona roba a molt bon preu”. Una altra usuària, que no vol donar-nos el nom, comenta que ve perquè “m’agrada donar vida a la roba, és una llàstima llençar-la quan encara es pot aprofitar”. L’any 2021 es va preparar i vendre un total de 33 tones de productes a la botiga per a la seva reutilització.

‘M’agrada donar vida a la roba, és una llàstima llençar-la quan encara es pot aprofitar’, comenta una clienta de la botiga d’Andròmines

Recuperació d’electrodomèstics

Una altra de les tasques dels treballadors d’Andròmines és recollir aparells electrodomèstics pesats a domicili, servei que té un cost de 27 euros. Aquesta tasca la fan conjuntament amb Engrunes, una entitat privada sense ànim de lucre que també proporciona treball retribuït a persones en risc d’exclusió social. Amb els aparells elèctrics que recullen, els tècnics fan una selecció a partir del seu estat que serveix per determinar si es pot reparar, es desmunta per peces o va a gestor final. Actualment, aquesta tasca es fa a la nau de l’Alencop a Barcelona, però “de cara al gener està previst portar el taller de reutilització d’aparells electrònics a la nau de Montcada“, explica Roman.

Una mossegada a l’exclusió

Una altra de les iniciatives que es fan des de la deixalleria és el programa ‘Una mossegada a l’exclusió’. Un cop per setmana, el personal d’inserció laboral d’Andròmines recull aliments a Mercabarna que han estat descartats i que són completament aptes pel consum humà i els reparteixen entre les persones inscrites a aquesta iniciativa, de manera que diàriament reben aliments per tal de millorar la cobertura de les seves necessitats bàsiques.

Deixa un comentari