‘La guerra de Bòsnia va consolidar la política del cinisme de l’UE, molt vigent en l’actualitat’

Una xerrada a càrrec del director de la Fundació Solidaritat de l’UB, Xavier López, i del fotoperiodista Alfons Rodríguez va inaugurar aquest dimarts la mostra sobre Srebrenica a l’Auditori

D'esquerra a dreta, Xavier López, Alfons Rodríguez, Mónica Martínez i Carme Panchón durant la inauguració de la mostra sobre el genocidi d'Srebrenica
Sílvia Alquézar

Fa 20 anys de l’assassinat de més de 8.000 homes a Srebrenica, però les conseqüències de la desintegració de l’antiga Ioguslàvia –el primer conflicte bèl·lic a Europa després de la II Guerra Mundial– continuen vigents en l’actualitat. “Aquest dies tornem a veure columnes de refugiats en territori europeu i, de nou, ha quedat demostrat el fracàs de la Unió Europea (UE) per fer-se càrrec dels problemes i la consolidació de la política del cinisme”, va manifestar el director de la Fundació Solidaritat de l’Universitat de Barcelona (UB), Xavier López, durant la inauguració de l’exposició fotogràfica ‘Srebrenica, memòria d’un genocidi’, que es pot visitar a l’Auditori  Municipal fins al 27 de març.
L’acte, que va tenir lloc el dia 15, va comptar amb la presència de l’autor de les imatges, el fotoperiodista Alfons Rodríguez, qui va fer una visita explicativa de les fotografies que va captar durant la seva participació a la marxa commemorativa del 15è aniversari de la masacre. “El més trist de tota aquesta història és que han passat 20 anys i continua sent actualitat”, va dir Rodríguez, qui va recordar que encara falten moltes víctimes per localitzar i identificar.

La mostra està promoguda per l’Observatori Europeu de Memòries de l’UB, que té per objectiu la recuperació de la memòria històrica. La vicerectora d’administració i organització de la universitat barcelonina, Carme Panchón, també va assistir a la presentació de la mostra, destacant “la necessitat de conservar la memòria d’aquests fets perquè no ens tornin a repetir”. L’acte va incloure la projecció d’un documental enregistrat el 2010 durant la celebració de la marxa commemorativa, que recull el testimoni de dues dones que van perdre els seus familiars en el genocidi.

Denúncia municipal. L’exposició es pot veure al municipi gràcies a la iniciativa de la Regidoria de Solidaritat i Cooperació “amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre aquestes qüestions i fomentar el pensament crític”, va dir la regidora responsable del departament, Mònica Martínez (ICV-EUiA-E), qui va denunciar el paper dels estats i les organitzacions mundials com l’OTAN davant dels conflictes bèl·lics. “Condemnem el paper de l’UE en la crisi humanitària dels refugiats a Grècia i demanem a les autoritats europees que posin fi a aquesta situació”, va manifestar l’edil.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari