La lectura d’un manifest i una caminada popular, actes centrals del programa

La doctora Isabel de la Fuente parla al Casal de la Mina sobre l’alzheimer

La regidora de Salut, M. Carmen González (esquerra), amb la doctora Isabel de la Fuente
La doctora de la Fuente (dreta), s'adreça al públic del Casal de la Mina

La doctora Isabel de la Fuente va definir ahir dilluns, 10 d’octubre, l’alzheimer com “una malaltia cruel, amb qui la pateix, perquè perd la seva memòria, i per la seva família”. La neuropsicòloga va oferir una xerrada al Casal de la gent gran Casa de la Mina, convidada per les regidories de Participació Ciutadana i Salut Pública i Consum, amb motiu del Dia Mundial de la Salut i del Dia Internacional de la gent gran, efemèrides que Montcada celebra aquests dies. De la Fuente va indicar que 22 milions de persones pateixen al món aquesta malaltia, de la qual encara falten coses per esbrinar. “És una incògnita si és hereditària; a les famílies on hi ha malalts hi ha més possibilitats que altres membres la contraguin, però això no vol dir que passi de pares a fills”, va dir la doctora en presència de la trentena de persones que va assistir a la xerrada, algunes de les quals, amb familiars afectats d’alzheimer, que van aprofitar per interactuar amb la ponent.

De la Fuente va explicar que, amb l’edat, hi ha funcions que es perden, i que abans de diagnosticar un cas d’alzheimer s’ha de descartar qualsevol altra disfunció que pugui provocar pèrdues de memòria puntuals o bé, manca d’atenció. “Una depressió, una situació d’estrès, pot provocar oblits, però no implica un alzheimer”, va dir la psicòloga. Els símptomes que ja sí poden fer pensar que la persona té alzheimer són, per exemple, oblidar el nom o bé les cares de persones molt properes, com els familiars; no recordar que acabes de dinar i tornar-ho a fer; acumular productes perquè no recordes que ja els has comprat o bé, sortir al carrer i perdre’t. La malaltia afecta primer a la memòria immediata i no tant a la que té a veure amb el que hem après o amb la nostra trajectòria vital. “No hem de confondre això amb el que els psicòlegs denominem oblits benignes, que arriben amb l’edat i estan més relacionats amb la falta d’atenció que amb la memòria”, va expressar De la Fuente.

A hores d’ara, l’alzheimer no té cura i els tractaments mèdics el que fan és pal·liar i retardar la seva expansió. Com a prevenció, diversos estudis, segons va explicar la doctora, recomanen seguir la dieta mediterrània, menjar carn i peix a la planxa, prendre àcid fòlic i les vitamines B12 i B3, fer exercici físic moderat, llegir, escriure, jugar a cartes, escacs o fer mots encreuats, en definitiva, “tot allò que ens faci estar atents”, va dir De la Fuente.

L’acte el va presidir la regidora de Salut Pública i Consum, M. Carmen González (CiU). El seu departament és l’encarregat d’organitzar l’acte central a Montcada amb motiu del Dia Mundial de la Salut, que té lloc aquest dimarts, 11 d’octubre, a les 18h, davant la Casa de la Vila. El programa inclou la lectura d’un manifest que parla sobre la importància d’eradicar estigmes sobre les malalties mentals. L’acte comptarà amb la presència de les autoritats municipals, encapçalades per l’alcaldessa, María Elena Pérez (PSC), i González, així com familiars de malalts mentals. L’acte rep el suport de l’entitat Cemoriba –que treballa amb malalts mentals de Cerdanyola, Montcada, Ripollet i Badia– i la Federació Catalana d’Associacions de familiars i persones amb problemes de salut mental, FECAFAMM. Després de la lectura del manifest està previst fer una caminada popular d’un quilòmetre i mig per l’itinerari de salut de la zona centre.

Deixa un comentari