La llar-residència Jesús Farrés acull 25 persones amb diversitat funcional

És una iniciativa de Catalònia Fundació Creactiva, arrelada al municipi des de fa 25 anys

Joan Sabaté i Mónica Sadurnil són dues persones amb diversitat funcional intel·lectual que viuen a la llar-residència Jesús Farrés, ubicada a Mas Rampinyo des de fa 25 anys. A l’habitatge conviuen un total de 25 residents sota la tutela dels professionals de Catalònia Fundació Creactiva, que gestiona la iniciativa. “Estem a gust al pis, és casa nostra”, assegura Sabaté qui, amb 74 anys, és el més gran dels residents.
La jornada a llar-residència comença ben d’hora perquè a les 9 h marxen al centre ocupacional Aspasur que l’entitat té a Ripollet. “Fem activitats, tallers i traiem a passejar uns avis d’un centre de dia”, explica Sadurnil, de 42 anys, qui forma part d’un equip d’handbol a Cerdanyola. “Jugo de lateral i m’ho passo pipa, els resultats no m’importen”, explica. “A mi m’agrada el taitxí perquè em relaxa”, comenta Sabaté, que va arribar a la llar-residència quan es va inaugurar. Una de les propostes que més èxit té entre els usuaris és el programa de ràdio que setmanalment fan a l’emissora de Ràdio Ripollet. “Ho treballem al centre ocupacional amb els monitors, però ho fem tot nosaltres. A l’últim programa hem parlat de les relacions de parella”, explica Sabaté.

Altres activitats

A partir de les 17 h, els residents tornen a la llar-residència, on fan altres activitats com manualitats. “Les venem a les fires de Nadal i de Sant Jordi i, amb els diners que aconseguim, marxem un cap de setmana de colònies a l’estiu”, comenta Sabaté. Els residents gestionen de manera assembleària el repartiment de les tasques de la llar com la neteja. “A mi no m’agrada gens rentar els plats, sobretot a la nit”, destaca Sadurnil. Els dies laborables, se’n van a dormir a les 22 h, però els festius poden allargar més enllà de les 23 h.
“Estic molt contenta amb els monitors, els donaria un deu per la paciència que tenen”, reconeix Sadurnil, a qui li agradaria que la societat “no ens posi etiquetes per tenir una discapacitat”. En aquest sentit, també s’ha expressat Sabaté, qui demana sobretot “respecte cap a les persones que som diferents”.

Deixa un comentari