La reforma de la Pirmi pot fer pujar el nombre d’usuaris a Serveis Socials

La Regidoria constata una pujada en la petició de beques escolars respecte el curs passat

Els canvis que ha introduït la Generalitat en la concessió de la Pirmi –una prestació que reben les persones que s’han quedat sense subsidi d’atur i no disposen d’ingressos–, podrien fer augmentar el nombre de sol·licitants d’ajuda econòmica a la Regidoria de Serveis Socials. De moment, segons ha constatat la responsable del departament, M. Carmen González (CiU), l’Ajuntament només té coneixement del cas de 12 veïns dels 177 que tenen la Pirmi activa que no van cobrar a l’agost la mensualitat. A banda, hi ha 51 noves sol·licituds d’aquesta prestació que ha tramitat l’Ajuntament i que estan pendents de resolució.

Decisió polèmica. La Generalitat va decidir el mes passat no ingressar els diners pel banc per obligar als beneficiaris de la Pirmi a cobrar en mà i certificar si realment eren a Catalunya –condició obligatòria per rebre l’ajut– amb l’objectiu de detectar possibles casos de frau. “Entenc que està bé fer un control, però potser el moment no ha estat l’idoni”, opina González, tot afegint que la mesura ha perjudicat veïns que tenien motius de pes per no ser al seu domicili i així ho han pogut demostrar fent la reclamació corres­ponent.
No obstant això, la regidora considera que actualment cal una revisió a fons d’aquesta prestació ja que, en molts casos, no compleix amb l’objectiu pel qual es va crear. “La Pirmi té com a finalitat la reinserció laboral i no ha de ser una paga de continuïtat de l’atur, com passa ara; donada la conjuntura, potser cal crear altres tipus d’ajuts”, opina l’edil.

Futur immediat. Atès que la situació econòmica no millora, la responsable del departament creu que el fet que la Pirmi sigui a partir d’ara incompatible amb l’ajuda familiar i que no pugui superar el salari mínim interprofessional (640 euros) farà augmentar el nombre de peticions d’ajut a Serveis Socials per assumir despeses bàsiques. “Moltes famílies sumaven les dues prestacions i  ara hauran de subsistir amb menys diners”, assenyala González.

L’edil reconeix que el seu departament no disposa de prou recursos per fer front a una demanda creixent i que l’única opcó és repartir els ajuts entre més gent. Així s’ha fet a l’hora de pagar les beques de llibres i sortides escolars que atorga el consistori. El Consell Comarcal, per la seva banda, ha estat rigurós a l’hora de concedir les beques de menjador i això ha fet que famílies que l’any passat en van tenir ara s’hagin quedat sense.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari