La Ribera esdevé un fòrum de diferents cultures per sisè any consecutiu

Les comunitats representades al barri han participat activament en la festa organitzada per la Regidoria d’Integració i la Taula Cívica

El barri de La Ribera ha esdevingut al llarg d’avui un autèntic fòrum de les cultures on s’han donat cita les diferents nacionalitats presents al barri més multiètnic de Montcada i Reixac. Entitats del Paquistà, Nigèria, Malí, Mauritània, Marroc, Equador, Colòmbia i República Dominicana han intentat acostar als visitants la realitat dels seus països d’origen mitjançant fotografies, murals, obres d’artesania, propostes gastronòmiques i balls típics. Al costat de les entitats d’immigrants, ongs com Proide, Creu Roja i Tazumal, també han muntat paradeta per tal d’explicar les tasques de cooperació i sensibilització que duen a terme. Un grup de veïns del barri ha muntat un stand sobre les diferents comunitats autònomes que integren l’estat espanyol, amb plafons explicatius i productes d’artesania típics de cada regió.

 

La jornada ha començat a les 11 del matí amb una cursa d’atletisme, novetat del programa, que ha organitzat la Joventut Atlètica Montcada i que ha comptat amb la participació de 60 persones. Al llarg del matí la plaça de la Ribera ha acollit jocs de fusta d’arreu del món i un espectacle sobre els productes de comerç just, que es podien adquirir a les parades de les entitats participants. El moment àlgid de la festa ha estat l’hora de dinar. Amb un tiquet de 2 euros, el públic ha pogut fer tastets de 6 gastronomies diferents. A les 15h s’havien esgotat els més de 300 talonaris posats a la venda.

 

Una delegació municipal encapçalada per l’alcaldessa, M. Elena Pérez (PSC), ha assistit a la festa que també ha comptat amb el Secretari de Cooperació de la Generalitat, David Minoves, d’Esquerra. En el torn de parlaments, Minoves ha elogiat la iniciativa, que ha emmarcat en la tradició de Catalunya com a país d’acollida i d’inclusió social i ha rebutjat “els discursos populistes que neguen el pa i la sal als nous catalans“. Pérez, que l’any passat per aquestes dates participava en l’organització de la festa com a tècnica de cooperació, ha agraït la implicació de les diferents entitats i s’ha referit al barri com “un exemple d’integració i col·laboració“.

 

La jornada ha finalitzat amb una ronda d’actuacions musicals a càrrec de les associacions del Marroc, Nigèria i Equador, l’Agrupació Sardanista de Terra Nostra i el grup de flamenc Triana. Durant tot el dia s’ha pogut veure un documental de Montcada Comunicació sobre les dues onades migratòries que ha viscut la Ribera amb el testimoni dels seus protagonistes titulat ‘L’emigració d’ahir i d’avui al barri de la Ribera’. També s’ha exposat una mostra de l’AV de Montcada centre sobre la Montcada agrària i una altra del Museu, sobre l’estiueig barceloní al municipi.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari