L’agroecologia, una altra forma de viure i produir aliments

Una trentena de famílies de Montcada es proveeixen de verdures i fruites mitjançant les cooperatives Rave Negre i La Verdolaga

D'esquerra a dreta, Joana Aumedes, Núria Gascón i Alfred Pedron, durant la xerrada a El Brot sobre agroecologia
Laura Grau

El Casal Popular El Brot va acollir ahir la tarda un col·loqui sobre agroecologia amb la participació de les cooperatives el Rave Negre (Gallecs) i La Verdolaga (Les Franqueses), que subministren verdures, fruites i altres productes als dos grups de consum que existeixen actualment al municipi, La Pastanaga i El Brot, respectivament, i dels quals forma part una trentena de famílies. La trobada, que s'emmarca en les jornades sobre medi ambient del col·lectiu Obrim Vies, va servir per contraposar dues maneres diferents d'entendre la producció dels aliments i el model de consum.

Mentre la majoria de la gent opta per les grans superfícies, on compra verdures, fruites i altres productes sense saber-ne la  procedència ni les condicions de producció, cada vegada hi ha més ciutadans que s'organitzen en grups de consum per proveir-se d'aliments de proximitat, cultivats sense químics i en condicions dignes per al pagès. Joana Aumedes, del Rave Nagre, considera vital que els consumidors –que prefereix anomenar cistellaires, en referència a la cistella que compren cada setmana– valorin la feina del pagès, "perquè si no ha gent que es dedica a treballar la terra i produir aliments, seran les grans multinacionals les que decidiran què mengem i què no". En aquest sentit, Alfred Pedron, de La Verdolaga, va remarcar que les decisions que prenem com a consumidors són també una manera de fer política: "Si donem suport a projectes de proximitat i respectuosos amb el medi ambient estem contribuint a transformar la societat". Xavi Herrero, del grup de consum El Brot, i Conxita Jordà, de La Pastanaga, van explicar les seves experiències com a cistellaires de cadascuna de les cooperatives. Els dos van coincidir en valorar l'elevada qualitat dels productes i la confiança plena en els proveïdors.

Ambdues cooperatives formen part de La Xarxeta, una organització que agrupa petits pagesos agroecològics que treballen per un model social, ambiental i econòmic en el món rural basat en la justícia social, la solidaritat, la cooperació i la sostenibiltat. 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari