L’Agrupament Escolta El Turó col·labora amb un santuari d’animals de Navarra
El projecte culmina la fase de formació dels nous caps, que garanteixen el relleu generacional al capdavant de l’entitat
Amb motiu del Dia dels Drets dels Animals, que s’ha celebrat el 10 de desembre, l’AE El Turó ha donat a conèixer el projecte en què va participar el passat estiu al Santuari Corazón Verde (Navarra), dedicat a restablir la dignitat d’animals que han estat explotats i dona’ls-hi una segona oportunitat de viure en llibertat i respecte. “L’experiència ens ha permès replantejar-nos el que significa l’explotació animal per part dels humans”, ha explicat Marta Cano, excap de la unitat de claners, formada per una desena de joves d’entre 17 i 18 anys, que van treballar com a voluntaris en aquest espai natural de la comarca de Sangüesa durant quatre dies.
L’experiència ens ha permès replantejar-nos el que significa l’explotació animal per part dels humans
Marta Cano
Els claners es llevaven amb els primers raigs del sol, per respectar el cicle dels animals, netejaven els recintes i els hi donaven l’aliment. “Els responsables del santuari ens van explicar històries terribles dels animals que havien rescatat de la indústria càrnia i de l’experimentació, fent-nos reflexionar sobre l’opressió que els humans exercim cap als animals”, ha relatat Oriol Castiella, exclaner i actual cap de l’agrupament.
Per arribar fins al Santuari, ubicat a Lerga, els claners van fer una ruta des de Pamplona travessant el paisatge muntanyós de Navarra. “Va haver-hi entrebancs i situacions noves a gestionar en el trajecte, que ens van servir per aprendre i empatitzar amb els companys“, ha assenyalat la jove Emma Balmaseda, convertida ara en cap.
Després de tornar de Navarra, els claners van organitzar un joc de conscienciació sobre els drets dels animals destinat als infants de l’entitat. Aquesta activitat era la culminació del seu any de preparació per ser nous caps de l’AE El Turó. “Hem après a portar un grup i educar els nens i nenes en els valors de l’escoltisme que els nostres caps ens han ensenyat”, remarca Castiella. “Creiem que és important treballar els drets dels animals perquè la natura forma part de les nostres vides i tots hauríem de fer un treball d’introspecció per veure si l’estimem de la manera correcta”, ha afegit Balmaseda.
L’any de clan, un retorn a la societat
Els coordinadors pedagògics de la unitat dels claners defineixen aquest darrer any d’estada a l’entitat com un període ‘de retorn a la societat’. La participació en un projecte que millori la situació d’un dret vulnerat és l’última fase de preparació dels nous caps, que prenen el relleu dels anteriors i es converteixen així en monitors de la resta d’infants, fent una tasca absolutament voluntària i altruista i garantint la continuïtat de l’entitat. En anteriors edicions, l’AE El Turó va abordar drets com el de l’habitatge amb el projecte de la Murgueta.