L’Ajuntament elaborarà un pla d’acció per adequar el municipi i els serveis a les necessitats de les persones grans

Presentada la diagnosi feta en el marc del projecte ‘Montcada, ciutat amiga amb la gent gran’

L'alcaldessa, Laura Campos, al centre de la imatge, acompanyada a la seva esquerra pel representant de la Diputació, Gustavo Barriga, i per la consultora Mireia Faucha
Pilar Abián
La sala institucional de la Casa de la Vila es va omplir de gent gran interessada a saber el resultat de la diagnosi

L’Ajuntament començarà la redacció d’un pla d’acció destinat a fer de Montcada i Reixac un municipi que tingui en compte les necessitats de les persones grans a curt i llarg termini. Així ho va anunciar ahir l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), durant la presentació de la diagnosi feta en el marc del projecte ‘Montcada, ciutat amiga amb la gent gran’. El pla consistirà a planificar actuacions destinades a facilitar que les persones de més edat puguin gaudir amb plenitud dels espais i serveis públics en àmbits com el transport, l’oci, la comunicació, els serveis socials i la salut, entre d’altres.

El nostre compromís com a govern és treballar per un municipi amable i integrador que garanteixi la qualitat de vida de totes les persones i, en especial, de la gent gran”, va dir Campos. L’edil va destacar el treball que s’ha fet des que al juliol del 2017, quan l’Ajuntament es va afegir a la Xarxa Ciutats Amigues de la Gent Gran promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) destinada a impulsar polítiques d’envelliment actiu. Amb el suport econòmic de Diputació, l’Ajuntament va encarregar a la consultora Spora Sinèrgies una diagnosi sobre les necessitats de la gent gran al municipi, treball que s’ha fet a través de la creació de grups de debat i discussió amb prop d’un centenar de participants, tant persones majors de 60 anys –sector que representa l’actual 15% de la població– com tècnics de diferents àmbits. A continuació, en un altre fòrum participatiu presencial –limitat a una trentena de persones– i un de virtual s’han debatut propostes de solució als problemes plantejats. El resultat definitiu d’aquest treball és el que servirà per a l’elaboració del pla d’acció.

L’alcaldessa va agrair el suport rebut de la Diputació tot fent un prec al representant de l’organisme supramunicipal, Gustavo Barriga –present ahir a l’acte–, perquè la col·laboració econòmica es mantingui, just quan acaba d’anunciar que retallarà les subvencions. Barriga es va comprometre a traslladar aquesta demanda als seus superiors.

 

Diagnosi

La diagnosi sobre la situació de la gent gran al municipi ha posat de manifest qüestions que a la majoria de la població li passen desapercebudes, com ara les dificultats que impliquen les barreres arquitectòniques per a persones amb problemes de mobilitat tant als espais públics –passos a nivell, voreres en mal estat, escocells, pals de la llum…– com a la llar. També es posen de relleu els conflictes que sorgeixen quan es fan diferents usos del mateix espai públic –pas de bicicletes per voreres; jocs de pilota al carrer, les places o enmig dels parcs…–; la demanda que les activitats d’oci no es programin en horari nocturn, o la necessitat de carrers il·luminats que generin sensació de seguretat, entre d’altres.

Els participants en l’elaboració del treball també han constatat la visió negativa que es té de l’envelliment en general, en considerar-se que les persones grans deixen de ser productives i suposen un cost per a la societat. En contraposició a aquesta idea, l’estudi constata que la gent gran es manté activa –una mostra és el volum d’activitats que es fa als centres cívics per a aquest sector de la població, algunes ofertades per persones grans–, i també molt participativa, tant a nivell d’entitats com de voluntariat.

En acabar la presentació, el públic assistent va tenir l’oportunitat de fer les seves aportacions i de reclamar a l’alcaldessa actuacions concretes en l’àmbit de l’ús de l’espai públic, el transport i els serveis. Campos va assegurar que moltes de les demandes seran incloses al pla d’acció i es va compometre a seguir treballant per recuperar el projecte de fer una residència per a la gent gran a Montcada, un compromís que va adquirir la Generalitat a mitjan de la dècada del 2000.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari