L’Ajuntament engega una campanya pionera a Catalunya sobre els efectes nocius de les begudes energètiques

La iniciativa, en el marc del Pla Local en Prevenció de Drogues i Pantalles, s’ha presentat públicament aquest dijous en un acte al consistori

D'esquerra a dreta, Mar Sempere, Laura Campos i Gerard Garrido en la presentació de la campanya sobre els efectes de les begudes energètiques
David Perdigón

L’Ajuntament posarà en marxa una campanya pionera a Catalunya per sensibilitzar la població dels efectes nocius de les begudes energètiques sobre la salut de les persones, especialment el jovent. Els objectius de la iniciativa són trencar els mites sobre els ‘beneficis’ d’aquest tipus de refrescos, treballar la percepció del risc i la no normalitzacuió del seu consum i reflexionar sobre altres fórmules sanes per poder obtenir més energia. L’alcaldessa, Laura Campos; la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere, ambdues d’ECP, i el regidor d’Infància i Joventut, Gerard Garrido (ERC), han presentat públicament la iniciativa aquest dijous en un acte al consistori. «Posem en marxa aquesta campanya com a resposta a la preocupació per part dels diferents agents socials sobre el creixent consum de begudes energètiques entre la població adolescent», ha manifestat Sempere, qui ha recordat que el jovent consumeix 7 de cada 10 resfrescos d’aquest tipus que es venen al territori estatal. Segons els experts, els nois i noies que prenen begudes energètiques amb assiduïtat tenen el doble de probabilitat de consumir drogues i alcohol.

 

La campanya, que s’emmarca dins les accions previstes durant el curs 2019-2020 en el marc del Pla Local en Prevenció de Drogues i Pantalles, inclou tres sessions formatives adreçades a diferents col·lectius. La primera tindrà lloc el 17 d’octubre a la Casa de la Vila i està pensada per a professionals que treballen en l’atenció directa al jovent. També hi ha previst un taller per a famílies i un altre per a l’alumnat del cicle superior de primària, ESO, batxillert i cicles formatius, ofertat a través del Catàleg d’Activitats que la Regidoria d’Educació ofereix a tots els centres educatius del municipi. D’altra banda, amb el suport de les diferents associacions de comerciants del territori, se sensibilitzarà la població a través de cartells que es podran visualitzar als comerços de la ciutat. Aquestes iniciatives es complementaran amb una exposició itinerant que es podrà veure a diferents equipaments municipals. «Hem volgut implicar tota la comunitat perquè la campanya de sensibilització arribi a tots els àmbits», ha dit Sempere.

Efectes nocius

Les begudes energètiques són refrescos que contenen principalment cafeïna i sucres, a més d’altres substàncies estimulants com la taurina. Tot i que la publicitat presenta aquestes begudes com refrescos que aporten energia, els seus efectes no tenen res a veure amb el missatge que es transmet entre la ciutadania, ja que només bloquegen el cansament i la fatiga, però no produeixen nova energia. Es recomana no consumir begudes energètiques abans o després de fer esport perquè la cafeïna té efectes diurètics que poden accelerar la deshidratació i fa pujar molt ràpid les pulsacions, per tant, no és recomanable per a persones amb problemes de cor. Tampoc són beneficioses en la preparació d’exàmens, ja que dificulta la concentració i el descans. D’altra banda, s’aconsella no barrejar aquests refrescos amb alcohol, ja que la beguda energètica donarà una falsa sensació de control, disfressant els efectes de l’alcohol, però no reduint les conseqüències motores i visuals causats per aquest. L’estimulació de la cafeïna provoca que els efectes de l’alcohol passin desapercebuts i, per tant, s’acabi consumint més alcohol, incrementant la probabilitat d’una intoxicació etílica.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari