L’Ajuntament i Montcada Solidària donen suport a la candidatura de Nadia Ghulam

L’activista i escriptora afganesa promou l’educació en valors, la cultura de la pau i la solidaritat a través de l’ong Ponts per la Pau

L'activista i escriptora afganesa Nadia Ghulam ha visitat el municipi en diverses ocasions
Arxiu/ Montcada Comunicació

L’Ajuntament de Montcada i Reixac, a través del departament de Cooperació i Solidaritat de la regidoria de Ciutadania i Participació Ciutadana i juntament amb l’entitat Montcada Solidària, dona suport a la candidatura de l’activista i refugiada afganesa Nadia Ghulam al Premi per la Pau que l’associació per les Nacions Unides a Espanya atorga anualment des de 1980. La convocatòria d’aquest premi vol reconèixer els mèrits d’una obra individual o col·lectiva, una trajectòria personal, o una entitat que destaqui per la seva dedicació i esforços per aconseguir uns dels objectius que promulguen les Nacions Unides: la defensa de la solució pacífica dels conflictes, dels drets humans i de les llibertats fonamentals.

Nascuda al 1985 a Kabul, Nadia Ghulam és una activista afganesa que quan tenia 8 anys va resultar greument ferida amb el 60% del cos cremat a causa de l’impacte d’una bomba que va destrossar casa seva. Dels 11 als 21 anys, va haver de viure amb la identitat del seu germà mort a la guerra per poder dur un sou a casa i estudiar, atès que les dones tenien prohibit fer-ho. Gràcies a l’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan, l’any 2006 va arribar a Catalunya per sotmetre’s a una desena d’intervencions quirúrgiques i regenerar la seva pell, sent acollida per una família de Badalona. En tot aquest temps, s’ha dedicat a conscienciar arreu del món envers la situació que pateix la població del seu país i en especial les nenes i les dones, les quals el règim talibà els ha prohibit l’accés a l’educació. Per tal de donar suport a aquests col·lectius, Ghulam va fundar l’ONG Ponts per la Pau, que promou l’educació i la cultura per la Pau. Actualment, aquesta entitat ofereix a unes 300 nenes i joves afganeses la possibilitat de continuar la seva educació de manera clandestina, ja que al seu país el govern els hi ha prohibit l’escolarització.

Ghulam, que ha visitat diverses vegades Montcada i Reixac per participar en activitats i xerrades, també ha escrit diferents llibres sobre la seva experiència vital. El seu últim treball literari ha estat Somiant la pau, fet en col·laboració amb la periodista Ariadna Oltra en què narra com ha viscut l’arribada dels talibans al poder per segon cop a l’Afganistan.

Des de l’Ajuntament, per mitjà del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) es farà una aportació de 5.000 euros a l’ONG Ponts per la Pau, per tal que pugui continuar amb la seva gran tasca, possibilitant l’accés a l’educació a les nenes, les joves i les dones afganeses.

Seccions:

Deixa un comentari