L’Ajuntament posa en marxa la campanya per prevenir els riscos de l’ús abusiu de les pantalles

La iniciativa s’adreça a infants i joves i inclou diferents accions de sensibilització

La campanya Reconnecta't es posa en marxa aquesta tardor

Prevenir sobre els problemes físics, socials i cognitius que pot comportar un ús abusiu de les pantalles entre infants i joves és l'objectiu de la campanya municipal 'Reconnecta't'. La iniciativa neix del Pla Local en Prevenció de Drogues 'En positiu' i se centra en prevenir i sensibilitzar sobre el bon ús de les pantalles, amb diferents accions que tindran lloc durant el curs escolar 2020-2021. ‘Havíem detectat un increment en l’ús de les pantalles en aquesta franja d’edat, però des del confinament, aquest ús ha augmentat i per això considerem que és un bon moment per llençar aquesta campanya, per tal que les famílies coneguin quins problemes pot comportar un abús dels dispositius, perquè en facin un ús i ofereixin al seus fills i filles alternatives d’oci per tal de prioritzar la salut en comptes de la comoditat’, ha explicat la presidenta de l’Àrea Social i regidora de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió, Mar Sempere (ECP).

Les activitats i els missatges de la campanya es divideixen en quatre franges d'edat: de 0 a 3, 4 a 7, 8 a 12 i més de 12 anys. En la canalla més petita, la idea general és que no facin servir cap tipus de pantalles i es demana a les famílies que prioritzin el benestar de l'infant i la seva necessitat d'acompanyament i d'experimentació per damunt de la comoditat d'entretenir-lo amb una tauleta o un telèfon mòbil. De 4 a 7 anys es donen consells com fer un pacte d'ús de màxim una hora al dia i que sigui compartit amb les persones adultes, no fer servir pantalles en el moments dels àpats o bé, respectar l'edat recomanada dels videojocs.

En la franja de 8 a 12 anys s'introdueixen els conceptes de privacitat, dret a la intimitat o l'aïllament social i, entre d'altres recomanacions, es demana que els infants no disposin del seu propi dispositiu mòbil. Per als joves a partir de 12 anys, el missatge principal és que les pantalles no els absorbeixin tot el temps i que dediquin també un espai a l'esport, a la lectura i a la família.

Tots aquests missatges es difondran per diferents canals. D'una banda hi haurà la informació general per a tota la ciutadania dels lemes de la campanya, que es podran consultar a les xarxes socials de l'Ajuntament de Montcada i Reixac i del Punt d'Assessorament sobre Drogues (PASSA) i també a cartells i fulls informatius, acompanyats de les imatges que el dibuixant Javigaar ha elaborat per a la campanya. D'altra banda, hi haurà una formació sobre pantalles el dia 10 de desembre, adreçada al professorat i agents del territori que treballin amb infància, adolescència i joventut.

Per a les famílies, s’oferiran diferents formacions amb l’objectiu de poder resoldre dubtes en relació al mal ús de les pantalles, conèixer nous efectes, prendre consciència dels riscos que té la sobreexposició (exemples, mòbils, videojocs, joc en línia) els perills de navegar per la xarxa i integrar noves pautes per posar límits als fills/es. Per a l'alumnat, el catàleg d'activitats educatives inclou tallers a l'aula i la campanya també preveu accions fora de l'àmbit escolar, per tal de fer prevenció tan a primària com a secundària.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari