L’Ajuntament treballa per canviar el model de distribució dels ajuts d’alimentació

L’objectiu és deixar de banda el sistema més assistencialista per un altre que fomenti l’autonomia i l’empoderament de les persones usuàries

La primera reunió per dissenyar un nou model d'ajuts d'alimentació es va fer a finals de novembre
Premsa Ajuntament

L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha començat el procés per dissenyar una estratègia municipal pel dret a l’alimentació. La primera de les sessions que culminaran amb l’elaboració d’un nou model s’ha celebrat aquest mes de desembre, amb personal de Serveis Socials i entitats, amb l’objectiu de posar sobre la taula el mapa de recursos actuals i les principals necessitats en aquest àmbit. “El nostre objectiu és canviar el sistema municipal per garantir l’alimentació, deixar de banda el model més assistencialista per un altre que fomenti l’autonomia, l’empoderament i la presa de decisions”, ha explicat la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere. Les properes reunions per treballar l’estratègia seran amb personal de més àrees municipals.

El model pel que aposta el consistori consisteix a substituir gradualment el lliurament d’aliments en espècie per mesures que permetin la participació plena com a persones consumidores, en un sistema alimentari normalitzat, amb fórmules com les targetes moneder o similars, “que han demostrat la seva utilitat per evitar estigmatitzacions”, ha indicat la regidora. Aquesta revisió del model d’alimentació també ve motivada per les dades obtingudes de l’Observatori d’Inclusió i el Pla Local d’Inclusió Social de Montcada i Reixac, que “ens han portat a replantejar-nos aquet model i introduir canvis en l’atorgament d’ajuts que també aplicarem a d’altres àmbits”, ha dit Sempere.

L’Ajuntament destina al voltant de 280.000 euros l’any en el tema de l’alimentació. D’una banda, 20.520 euros es dediquen al Banc d’Aliments, gestionat per Cáritas, el qual arriba a unes 350 famílies (1.200 persones, aproximadament). Altres 13.000 euros van als kits d’urgència, gestionats per Creu Roja, amb els quals s’atenen unes 165 famílies. El menjador social de l’Alzina, de titularitat municipal, té un cost anual de més de 45.000 euros, subministraments a banda. El servei té 60 places i a més d’un àpat diari al migdia, de dilluns a dissabte, s’ofereix als usuaris menjar perquè se l’emportin, dutxa i bugaderia. Pel que fa a prestacions econòmiques per a la compra d’aliments, 50.000 euros es destinen a ajuts; 60.000 euros, a beques menjador; 25.000 euros, en targetes de prepagament per comprar a supermercats i altres 15.000 euros, al projecte Cistell solidari, gestionat per Aldees Infantils.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari