L’alumnat de l’IE Mas Rampinyo aprèn a fer adob per al seu hort

La iniciativa s’emmarca dins el projecte de compostatge comunitari impulsat per l’Ajuntament i Andròmines

L’alumnat de 4t, 5è i 6è de l’IE Mas Rampinyo participa enguany en un projecte de compostatge comunitari, impulsat des de l’Ajuntament i l’associació Andròmines. Aquesta iniciativa s’ha posat en marxa aquest curs amb l’objectiu de mostrar l’aprofitament que pot tenir la matèria orgànica, a partir de la qual es poden obtenir productes de gran valor.

Pas a pas

Especialistes en educació ambiental han fet tallers a la canalla i el professorat sobre el procés, que comença amb la recollida de les restes d’aliments dels esmorzars. Alumnat de 4t de Primària ha explicat a ‘laveu.cat’ com es fa el compostatge. “Passem classe per classe i posem en una galleda les sobres de la fruita que ens mengem al matí. Després, les hem de tallar a trossets i les llancem al compostador, que el tenim al costat de l’hort”, explica Nahia Gomila. “També reciclem el marro de cafè i les bossetes de les infusions”, afegeix Noemí Alba. Els infants tenen molt clar que, a més de la matèria fresca, per fer el compost també es necessita brossa seca i verda. “Quan ja ho tenim tot, arriba el moment de remenar. Ha de quedar ben barrejat”, comenta Lea Kalinova. Durant el procés, s’ha de vigilar la temperatura i l’estat de la mescla. “Si veiem que hi ha mosquetes, vol dir que falta matèria seca. També pot passar que es quedi tot molt sec, aleshores, hem de ficar material humit”, subratlla Mario Lloret. “A més, la barreja ha de tenir una temperatura eleveda, el que vol dir que el procés va per bon camí”, remarca Andy Mateos. “Una vegada estigui llest, el compost el barrejarem amb la terra del nostre hort”, conclou Sofía Álvarez.

L’alumnat ha mostrat molt interès per aquesta assignatura, que es fa a la tarda amb el nom d’Entregrups, on es realitzen activitats d’àmbit diversos entre les quals es troba la del compostatge comunitari. L’Ajuntament ha facilitat el compostador i Andròmines fa el control del procés, amb visites regulars a l’escola. L’entitat sociolaboral també ha proporcionat l’agitador, la màniga per regar i el sedàs, eines necessàries per treballar la matèria orgànica.

Deixa un comentari