L’alumnat del programa Renova’t crea un circuit permanent d’educació viària

Els joves també han reparat una vintena de bicicletes que s’utilitzaran en els tallers que imparteix la Policia Local

La mobilitat sostenible i el foment de l’ús de la bicicleta han estat aquest curs els eixos temàtics del projecte Renova’t, una iniciativa inclosa en el Dispositiu Local de Transició Escola-Treball (Diltet) que promou l’Ajuntament per facilitar el manteniment dels joves en el sistema educatiu i la seva incorporació al món laboral. Enguany, en el programa ha participat una desena d’alumnes, derivats de l’INS La Ribera, l’IE El Viver i l’INS Montserrat Miró. El projecte, coordinat des de la Regidoria d’Educació, ha comptat amb la col·laboració d’altres departaments municipals com el de Mobilitat i la Policia Local, així com el suport de la cooperativa Biciclot, que ofereix activitats i serveis relacionats amb la bicicleta. La iniciativa s’emmarca dins les actuacions del projecte Viu la Ribera!, finançades pel Programa integral de barris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La formació s’ha dividit en tres fases. L’alumnat ha après a circular per la trama urbana, amb sortides tècniques per la ciutat, i s’ha format com a instructors. A més, els joves han dissenyat un circuit permanent d’educació viària, que ells mateixos han pintat a l’entrada del Parc de la Llacuna, a Mas Duran. També han fet un taller de mecànica de bicicletes, durant el qual n’han reparat una vintena, que s’utilitzaran per fer les classes d’educació viària que la Policia Local imparteix als centres de primària del municipi.

Els protagonistes

David Torrente i Éric Arellano, de 15 anys, són dos dels estudiants que han participat en el Renova’t. Ambdós estan satisfets amb el treball desenvolupat. “És un món, el de la bici, que no coneixia, però m’ha agradat l’experiència”, reconeix Arellano. “És un orgull que el nostre circuit estigui pintat al carrer perquè tothom el pugui utilitzar”, comenta Torrente. Tots dos, així com la resta dels seus companys, han decidit continuar formant-se el curs vinent, un dels principals objectius de la iniciativa. “Hem aconseguit que s’inscriguin a algun Programa de Formació i Inserció (PFI) i, sobretot, hem insistit en la importància de tenir voluntat i una actitud positiva”, ha subratllat Desiré Paredes, l’educadora referent del projecte. “Per a aquest jovent que no es troba còmode amb els estudis de l’ESO, aquest tipus de formacions, basades en activitats manipulatives, és el millor per a ells, el resultat ha estat fantàstic”, valora Pere Serrasolses, de Biciclot.

El circuit es va inaugurar el 12 de juny amb una sessió d’educació viària per a l’alumnat de tercer de Primària de l’escola Elvira Cuyàs. “El balanç és positiu. S’ha fet un treball important que quedarà per a l’aprofitament de la comunitat”, assegura la regidoria d’Educació, Anabel Moreno (Vivim), present a l’acte juntament amb l’alcalde, Bartolo Egea (PSC), per a qui “és una bona notícia per al municipi disposar d’un circuit permanent que podran utilitzar les escoles i les famílies”, ha destacat.

Deixa un comentari