‘L’Associació de Discapacitats de Montcada s’ha convertit en una fundació per no dependre dels ajuts públics’

La presidenta d’Adimir explica els nous projectes de l’entitat i la campanya de captació de suports i persones voluntàries

Carolina Ibáñez és la presidenta de la Fundació Adimir
Sílvia Alquézar
L’Associació de Discapacitats de Montcada (Adimir) ha posat en marxa una campanya per captar persones col·laboradores i suports econòmics amb l’objectiu de finançar els nous projectes de l’entitat que, des del desembre del 2018, s’ha convertit en una fundació. La Veu ha parlat amb la seva presidenta, Carolina Ibáñez.
 
Per què Adimir ha decidit convertir-se en una fundació?
Volem revertir el nostre sistema de finançament. El 70% del nostre pressupost depèn de subvencions públiques i el 30% restant són aportacions privades. Ens agradaria donar la volta a aquests percentatges perquè dependre de les ajudes públiques és molt complicat i tortuós, ja que les administracions canvien els criteris i no sempre es prioritza la discapacitat. Qualsevol empresa que vulgui col·laborar amb Adimir es pot desgravar fins a un 35% de la seva aportació. 
 
Quin és l’objectiu de la campanya de captació de suports que l’entitat ha posat en marxa?
En primer lloc, ens agradaria donar-nos a conèixer a la ciutadania i al teixit econòmic del municipi.  El nostre objectiu és transmetre la filosofia d’Adimir, que no és una altra que millorar la vida de les persones amb necessitats especials a través dels nostres projectes inclusius.
 
De quina manera s’hi pot col·laborar?
D’una banda, es poden fer donatius i aportacions econòmiques, però també es pot ajudar en espècies com, podria ser, donant classes de reforç o fent acompanyament d’usuaris. Per exemple, si hi hagués alguna persona que vulgués ensenyar anglès als nostres infants i joves, podríem obrir un grup ja que l’alumnat amb discapacitat no fa anglès a l’escola.
 
Quins són els nous projectes d’Adimir en la nova etapa com a fundació?
En tenim molts! Al juliol, ens agradaria posar en marxa un de convivència perquè un grup de 5 joves visqui durant un mes en un pis tutelat. Estem buscant alguna entitat o particular que ens pugui llogar o cedir l’immoble per dur a terme aquesta experiència pilot, que creiem que seria molt positiva. També volem posar en marxa sessions de musicoteràpia i crear una banda de rock amb el jovent. D’altra banda, hem contactat amb una persona del municipi per veure si és possible realitzar un taller de teràpia amb gossos. 
 
El projecte més important d’Adimir és el Centre d’Atenció Integral a la Discapacitat (CAID), adreçat a infants. Però, l’entitat també vol posar en marxa un CAID per a joves i adults. En quina fase es troba aquesta iniciativa?
Necessitem un nou equipament. Vam proposar a l’Ajuntament la possibilitat d’ampliar el nostre local, ubicat a les antigues escoles de Terra Nostra, amb la incorporació de les cases dels mestres que hi ha al davant, però es veu que no és viable perquè no compleixen la normativa per a aquesta finalitat. Nosaltres proposem diverses opcions com la cessió d’un solar on podríem construir el futur espai o bé que alguna entitat o particular ens llogui algun local com l’antiga biblioteca del carrer Montiu. El que volem és créixer perquè cada vegada tenim més usuaris, als quals ens agradaria donar serveis al llarg de totes les etapes de la vida, no només durant la infància.
 
Quins projectes té Adimir per fomentar la inserció laboral dels seus usuaris?
Tenim diverses idees. Hem participat recentment en un projecte municipal anomenat Montcada Inclou que ha estat una experiència molt enriquidora que ens agradaria que tingués continuïtat. Creiem que la inserció laboral de les persones discapacitades és fonamental. Per a nosaltres, seria molt important que puguessin treballar en llocs molt centrals de la ciutat com la Casa de la Vila o les biblioteques perquè es donés visibilitat a la inclusió. 
 
Per cert, ara que estem vivint diversos processos electorals. Les persones amb discapacitat poden votar?
Sí, tenen dret a vot, tot i que a nivell legal sigui considerat un menor d’edat i la família tingui la pàtria potestat. Poder exercir aquest dret és una manera de donar dignitat a la vida d’aquestes persones. El que sí que m’agradaria demanar als partits polítics és que facin alguns exemplars dels seus programes electorals de lectura fàcil amb pictogrames perquè també els puguin entendre les persones discapacitades.
 
Abans de l’estiu tenen previstes dues iniciatives per recaptar fons. En què consistiran?
El 14 de juny es farà un concert de jazz en benefici d’Adimir a l’Escola Superior de Música Jam Session, de Barcelona. D’altra banda, el dia 30 del mateix mes farem un bingo solidari al bar Manhattan de Montcada.

Deixa un comentari