Les ADF denuncien que Interior vol limitar la seva intervenció en incendis forestals

El president, Manel Gómez, denuncia l’actitud hostil de la direcció de Bombers i la inacció política

Els voluntaris de l'ADF són persones amb formació reglada de l'Escola de Bombers
ADF La Serralada

La proposta de modificació del Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya (INFOCAT), que planifica i afronta les actuacions en aquest àmbit, ha causat indignació a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Aquests col·lectius es queixen que amb l’actual Pla d’Actuació dels Grups d’Intervenció (PAGI) i la nova modificació –pendent d’aprovació– perdran les seves funcions vitals d’actuació ràpida, atès que els Bombers de la Generalitat són els que tindran el poder per decidir qui pot accedir a la zona calenta de l’incendi. Les ADF també es queixen que “el document no pot ser mai una imposició, sinó que ha de tenir el consens de totes les parts implicades”, segons opina el president de l’ADF 301 de Montcada, Manel Gómez.

Les ADF són un model únic de voluntariat al món clau en la prevenció i lluita contra incendis forestals a Catalunya i alertem que la direcció de Bombers, Interior i Acció Climàtica no ens té en compte i ens vol fer desaparèixer

Manel Gómez, president de l’ADF 301

La pressió del col·lectiu ha aconseguit que Interior ajorni el debat fins a la tardor, però les ADF mantenen una jornada de protesta el dimarts 13 de juny, amb el lema “Si deixeu cremar el territori, encendrem el Parlament”. Segons Gómez, malgrat l’ajornament, el col·lectiu encara té motius per protestar: “Si abaixem la guàrdia, perdem una oportunitat d’or; és possible que fem la protesta al Parlament.” Interior ha volgut evitar qualsevol confrontació amb els cossos de voluntaris i diu que ara la prioritat és la campanya forestal.

ADF 301

“Les ADF són un model únic de voluntariat al món clau en la prevenció i lluita contra incendis forestals a Catalunya i alertem que la direcció de Bombers, Interior i Acció Climàtica no ens té en compte i ens vol fer desaparèixer“, ha denunciat el president de l’ADF local, qui creu que la finalitat de la cúpula tècnica i política denota “menyspreu” i vol limitar totalment les seves funcions. “No som la competència de ningú, som el complement de tothom“, puntualitza Gómez, tot afegint “volem una resolució clara, no un ajornament, que no garanteix res, hem demostrat que som imprescindibles i ara ells només volen guanyar temps”.

No som la competència de ningú, som el complement de tothom

Manel Gómez, president de l’ADF 301

Gómez ha posat com a exemple el que va passar l’estiu passat quan un incendi va cremar 33 ha a Mas Duran. “Es podia haver reduït la superfície de les flames si el cap d’intervenció de Bombers hagués acceptat l’oferiment de tots els recursos disponibles de les ADF del Vallès Occidental, però amb l’aplicació del PAGI es va rebutjar tota l’ajuda”, ha lamentat el president.

Les ADF, una lluita que ve de lluny

Les ADF apleguen 7.372 voluntaris a Catalunya, dels quals 1.814 tenen capacitat i formació reglada de l’escola de Bombers per intervenir en un incendi forestal a través de l’Escola de Bombers. A l’ADF 301 col·laboren 29 voluntaris que disposen de tres vehicles d’intervenció lleugera, un remolc amb extinció d’aigua, un nou tractor amb braç desbrossador per segar i obrir tallafocs, a més de tres vehicles de coordinació.

Fa més de dos anys que les ADF mantenen un pols amb Interior i Acció Climàtica. Es queixen que no tenen un marc normatiu propi, ni un reconeixement clar de les funcions que els corresponen i que es troben amb dificultats en el dia a dia. Amb la modificació de l’INFOCAT, creuen que no es reconeix la seva feina.

Reclamen que es faci efectiva la transferència de quatre milions d’euros que el Departament d’Acció Climàtica va anunciar fa anys per renovar vehicles i material d’intervenció

També reclamen que es faci efectiva la transferència de quatre milions d’euros que el Departament d’Acció Climàtica va anunciar fa anys per renovar vehicles i material d’intervenció. En un comunicat, les ADF demanen un pla que respecti les funcions de suport en l’extinció d’incendis forestals, l’impuls d’un grup de vigilància, prevenció i primera intervenció en incendis forestals i el reconeixement del col·lectiu. També reclamen un decret de regulació propi de les ADF, ajuts de nova inversió i la redacció de protocols de coordinació entre cossos operatius.

Les ADF fa més de 35 anys que funcionen. Es van crear el 1986 arran dels incendis que van sacsejar la Catalunya Central. Avui dia agrupen més de 9.000 voluntaris, entre els quals pagesos i propietaris forestals, i es dediquen principalment a la prevenció dels incendis. També milloren els camins forestals, construeixen basses d’extinció i fan les primeres intervencions en els incendis forestals, atès que hi són més a prop. Tot plegat, amb el suport de les diputacions, els ajuntaments, els consells comarcals i entitats municipals.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari