“Les dones ens hem de fer l’exploració dels pits un cop al mes”

La tècnica sanitària M. José Díaz insisteix en què la detecció precoç és clau per lluitar contra el càncer

M. José Díaz mostra com s'han de fer les dones l'autoexamen mensual, en presència d'Olga Beato i Marga Rodríguez, presidenta de Sin teta hay paraíso
Pilar Abián

Una de cada 10 dones desenvolupa un càncer de mama al llarg de la seva vida i el percentatge de curació va lligat al moment en què es detecta la malaltia, quan més aviat, millor. Per això són tan importants les autoexploracions. “Un cop al mes les dones ens hem de palpar els pits i tota la zona que els envolta, fins a la clavícula i l’aixella per detectar posibles nòduls”, ha explicat aquest divendres a la Casa de la Vila la tècnica sanitària  María José Díaz, a la xerrada organitzada per l’associació Sin teta hay paraíso en el marc del actes convocats amb motiu Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones en col·laboració amb l’Ajuntament.

Díaz ha parlat amb coneixement de causa després d’haver superat un càncer de mama. Fruit de la seva experiència professional i personal, la ponent ha fet un seguit d’indicacions a les assistents: no tenir por a examinar-se els pits i no dubtar a posar en coneixement del seu metge qualsevol canvi que detecti o li causi preocupació. “Hem de conèixer el teixit de les nostres mames com la palma de la mà perquè així descobrirem qualsevol anomalia en l’etapa inicial”, ha dit. Díaz també ha instat les dones a cuidar la seva alimentació i a fer exercici diàriament perquè tenir cura del cos també ajuda a fer front a qualsevol malaltia.

 

Ment en calma

Després de la xerrada de la sanitària ha intervingut Olga Beato, directora de l’Espai Taitxí de Montcada, qui ha incidit en la importància de tenir equilibri emocional per fer front als canvis de la vida, en general, i a una malaltia greu com és el cáncer de mama. “Davant d’un diagnòstic com aquest és normal sentir por, incertesa, ràbia i tristesa però la bona noticia és que tenim una gran capacitat de resistència i, un cop superat el dol, ens podem reiventar”, ha explicat. Beato ha parlat de tècniques naturals com la relaxació a través de la respiració i la meditació per ajudar a calmar la ment i no deixar-se arrossegar pels pensaments negatius. “A més relaxació, menys dolor i també més l’eficàcia de la medicació”, ha assegurat. La teoria ha anat acompanyada d’un exercici pràctic que ha seguit el públic present a la sala.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari