‘Les empreses alimentàries no podran dir res que indueixi a l’engany’

La nutricionista Graciela Porta va parlar sobre la nova llei de l’etiquetatge dels productes, durant la xerrada que va fer dilluns a la Biblioteca Elisenda

La nutricionista Graciela Porta durant la xerrada a la Biblioteca Elisenda
Sílvia Alquézar

El cicle sobre alimentació i salut que ha organitzat la Biblioteca Elisenda va cloure ahir amb la xerrada sobre l’etiquetatge dels productes a càrrec de la nutricionista Graciela Porta. La ponent va donar consells i pautes per saber interpretar la informació que apareix a les etiquetes dels aliments. “De vegades pensem que la informació que s’inclou no és molt útil per al consumidor perquè és poc clara o bé no sabem interpretar-la”, va dir Porta, qui va comentar que a partir del 13 de desembre entrarà en vigor una nova llei que regularà l’etiquetatge dels productes alimentaris. “Les empreses no podran dir res que indueixi a l’engany”, va expressar l’experta en nutrició, en referència al fet que a partir d’ara els beneficis que diuen que tenen alguns productes com, per exemple, que redueixen el colesterol o milloren el sistema immunològic del cos s’hauran de demostrar científicament. Porta també va indicar que la nova normativa és molt important per a les persones que pateixen alguna al.lèrgia alimentària perquè s’haurà d’informar de les possibles intoleràncies.

 

Respecte a la manera d’interpretar l’etiqueta d’un aliment, Porta va explicar que és important fixar-se en el nom del producte –no és el mateix un iogurt que un preparat lacti–, el pes, la forma de conservació, la identificació dels fabricants, la informació nutricional –que amb la nova llei és obligatòria a tots els articles–, els ingredients i la data de caducitat. Sobre aquests dos últims, Porta va remarcar que els ingredients i aditius sempre s’inclouen de més a menys quantitat. “Si comprem empanades de pollastre, aquest producte hauria d’estar en primer lloc però, de vegades, aquest ni tan sols apareix”, va insistir la ponent. Pel que fa la data de caducitat, va apuntar que s’està estudiant la possibilitat que la majoria dels productes passin a ser de consum preferent, sense limitar tant la data de caducitat com succeix ara, per evitar el malbaratament dels aliments. “Quantes vegades ens hem menjat, per exemple, un iogurt caducat i no ens ha passat res? Aquí també entra el sentit comú de cada persona”, va dir la ponent.

Seccions:

Deixa un comentari