Les famílies denuncien la llarga espera en la valoració del grau de discapacitat
El retard, que pot arribar a ser d’anys, impedeix als afectats accedir a prestacions o serveis
A Catalunya, hi havia a finals de l’any passat un total de 133.865 persones en la llista d’espera per obtenir el reconeixement o la renovació del grau de discapacitat. Segons fonts del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat, el temps mitjà de demora, tant per a les noves valoracions com per a les revisions, és de 360 dies des que una sol·licitud entra en el sistema fins que es rep la resolució. La dilatació del període de tramitació perjudica els afectats en diferents àmbits de la vida i els impedeix accedir a prestacions o serveis.
Fonts del departament asseguren que el Govern ha implementat un paquet de mesures des del final del 2024, amb una inversió de 2,3 milions d’euros, que posen l’accent a simplificar i digitalitzar el procés i a millorar les condicions dels equips professionals.
‘La Veu’ ha recollit el testimoni de diverses famílies montcadenques que fa molts mesos que esperen la certificació oficial per poder fer ús dels seus drets com a persones discapacitades.
‘Ens trobem desemparades’

Sara Banal va demanar el setembre del 2023 la revisió del grau de discapacitat del seu fill Pau, de quatre anys, però encara no ha rebut resposta. L’infant té paràlisi cerebral, problemes de mobilitat i de visió, hipotonia, epilèpsia i endarreriment cognitiu. “És evident que li pertocaria més del 45% de la valoració actual, que li van fer quan tenia un any”, explica la mare, qui lamenta que el retard en la renovació del document li impedeix sol·licitar un seguit d’ajudes que li farien la vida més fàcil com disposar d’una persona de suport en el seu dia a dia i poder aparcar en les places per a minusvàlids. “Les famílies estem desemparades perquè les administracions no inverteixen els recursos necessaris per atendre la diversitat”, denuncia Banal.
‘Tenim 27 mesos d’espera’

Ciro Moreno ha començat aquest curs I3 a l’escola Font Freda. El centre no pot sol·licitar el suport d’una vetlladora perquè el nen no té el reconeixement del grau de discapacitat. “El DAPSI li va diagnosticar autisme, però ara ho ha de confirmar la Generalitat”, explica Ricardo, el pare de Ciro. La família va presentar la sol·licitud el setembre del 2023 i, l’octubre del 2024, encara tenia 27 mesos d’espera. “És desesperant”, ha manifestat el pare, qui ha denunciat que aquesta situació provoca que el seu fill no pugui tenir l’atenció que necessita a l’escola ni pugui gaudir d’altres suports fora del centre. “És fàcil per a l’administració dir que les escoles han de ser inclusives, però si no es faciliten els recursos necessaris, no serveix de res”.
‘És violència institucional’

Cristina Cano fa nou mesos que va demanar la revisió del grau de discapacitat del seu fill Leo, de 6 anys, diagnosticat des dels dos amb autisme. La mare recorda que el reconeixement del grau ja va ser una odissea, amb una espera de més d’un any i mig per a la primera visita. “Ara sembla que anem pel mateix camí”, lamenta Cano, qui ha subratllat que “les llistes d’espera tan llargues són una injustícia”. Leo està escolaritzat a l’IE Mas Rampinyo i també fa activitats fora de l’horari lectiu com piscina, teràpia i dansa. “Són activitats que paguem nosaltres perquè no hi ha recursos públics i els pocs que existeixen són insuficients com el CSMiJ, que només ens pot atendre una vegada al trimestre” ha remarcat Cano, qui conclou que “la falta d’inversió per atendre la diversitat és violència institucional”.
Els reptes principals
Algunes famílies, com la de Sara Banal, han portat la seva queixa al síndic de greuges que, davant l’allau de casos, ha decidit obrir un expedient d’ofici. Són moltes les veus que consideren essencial revisar el sistema de valoracions per adequar-lo a una societat en progressiu envelliment i amb una creixent demanda de serveis.
“Tenir un sistema de gestió àgil amb estructures digitals i de gestió del segle XXI és una prioritat per al nostre departament”, va manifestar la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez, durant la presentació del pla de xoc per reduir les llistes d’espera, el passat desembre. “Ho farem amb accions concretes que posarem en marxa de forma immediata per aconseguir que els drets de paper siguin realment drets efectius”, va dir la consellera.