Les persones amb diversitat funcional reclamen entorns laborals accessibles i adaptats
El municipi commemora el Dia Internacional de la Diversitat Funcional amb diferents activitats
Amb motiu del Dia Internacional de la Diversitat Funcional, dimarts vinent, representants del col·lectiu han llegit un manifest davant de la Casa de la Vila en defensa dels seus drets laborals i de la inclusió de les persones amb discapacitat en el món del treball. “Afirmem la nostra determinació de construir un entorn laboral més just i equitatiu per a tothom; cada individu ha de tenir l’oportunitat de treballar i contribuir a la societat”, han dit, tot rebutjant qualsevol forma de discriminació en el procés de selecció, contractació, promoció i condicions laborals.
El manifest s’ha llegit en el marc de la matinal organitzada al carrer Major amb activitats diverses organitzades per Taula de la Diversitat Funcional, com ara un joc d’escapada familiar, un taller de xapes, un racó de contes fet amb la col·laboració de les biblioteques locals, una xocolatada popular i l’actuació dels Castellers de Montcada i Reixac. El programa s’ha iniciat a les 10.30 h amb l’actuació de la batucada de la Fundació Catalònia i la intervenció de l’alcalde, Bartolo Egea (PSC), qui ha expressat la voluntat que Montcada i Reixac sigui un municipi inclusiu. “És el moment de reflexionar sobre els reptes que tenim endavant i per reafirmar el nostre compromís per garantir els drets i la igualtat d’oportunitats per a tothom”, ha manifestat l’edil.
El treball conjunt de la Taula de la Diversitat Funcional és l’exemple que quan unim forces podem generar un impacte positiu en la nostra comunitat
Bartolo Egea, alcalde
En aquest mandat s’ha reactivat la comissió de la Taula de la Diversitat Funcional que està formada per les regidores de Serveis Socials, Educació i Infància, Joventut i el servei Montcada Inclou de Montcada Avança, així com el servei DAPSI, les fundacions Catalònia i Demanoenmano, Creu Roja i ADIMIR.
Testimonis
Persones amb diversitat funcional, els autèntics protagonistes d’aquesta jornada, han explicat a La Veu els seus reptes en l’àmbit laboral.
Josep Jané té 21 anys, viu a Montcada i ha participat en el programa Montcada Inclou fent formació en indústria, manipulació d’aliments i carreter, realitzant pràctiques en una empresa, on diu haver rebut un bon tracte. També ha estudiat un cicle mitjà de jardineria i ha fet fins i tot de manobra. Ara, busca feina del que sigui: “No em tanco a res, el que vull és treballar”, explica. Josep prefereix parlar de diversitat més que discapacitat: “Jo sé que hi ha coses que potser no puc fer, però no em vull posar límits d’entrada, em veig capaç de provar-ho i estic orgullós de pensar així”.
Halima Tabarak, de 45 anys viu a Mas Rampinyo i busca feina de netejadora. “En el dia d’avui, el que volem dir és que se’ns tingui en compte, que som capaços de treballar”, manifesta.
Qui ja ha trobat feina i a més, indefinida, en una gran empresa de logística ubicada a Montcada i Reixac és Nati Núñez de 32 anys i veïna de la Ribera. “Estic molt contenta i emocionada per aquesta jornada que és molt especial per a nosaltres perquè la gent sàpiga que existim i que volem treballar”, explica.
Narcís Viñals, de 60 anys i nascut a Mas Rampinyo, també ha aconseguit feina a la mateixa empresa que Nati. Després d’estar gairebé 15 anys a l’atur, per fi té un contracte indefinit. “Estic molt content perquè puc anar caminant a la feina i treballo de dilluns a dijous, de 10 a 14 h”, comenta. Durant els anys que ha estat desocupat, Narcís ha participat al Montcada Inclou, fent un curs de jardineria, i ha realitzat també formacions ofertes per l’Ajuntament en l’àmbit de comerç, gestió de residus, informàtica i carreter.