Les persones trans reivindiquen l’acompanyament al món laboral per no patir discriminacions
L’Ajuntament va organitzar aquest dimecres una xerrada sobre els drets del col·lectiu
En el marc del programa Octubre trans, la Regidoria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+ va organitzar aquest dimecres un xerrada en línia sobre els drets laborals de les persones trans. A l’acte van intervenir Belén Camarasa, de la Fundació Surt; Cristian Carrer, de l’Observotari contra l’homofòbia (OCH), i la montcadenca Tina Recio, impulsora del projecte I-vaginarium. Els ponents van parlar de les dificultats del col·lectiu per accedir a una feina i van coincidir a destacar la importància que la societat, les empreses i les administracions se sensibilitzin amb la temàtica per tal que no es vulnerin els drets de la població que fa el trànsit cap a un altre gènere.
Belén Camarasa va donar a conèixer el projecte TransVisibles, coordinat per la Fundació Surt i que ha comptat amb el finançament de la Unió Europa. El programa, que va finalitzar el passat mes de gener, ha posat l’accent en la conscienciació dels professionals de l’àmbit de la formació, l’orientació laboral i la selecció de personal per tal de promoure el disseny de programes d’acompanyament individualitzat per a dones trans en els seus processos d’empoderament i d’inserció. El projecte ha anat acompanyat d’accions per prevenir i detectar les vulneracions dels drets de les persones LGTBI+ al seu lloc de feina i el foment d’accions per avançar en la igualtat de tracte i d’oportunitats. “Les persones trans som iguals de competents, estem capacitades per desenvolupar qualsevol feina i no tenim cap necessitat específica. El problema és el rebuig de la societat, per aquest motiu, crec que el més important és el respecte cap a la persona”, va comentar Camarasa, qui va recomanar als departaments de Recursos Humans que es llegeixin les guies i els recursos sobre la temàtica “per tal d’intentar fer un acompanayament el més curós possible a la persona trans perquè no hi hagi cap problema”.
La montcadenca Tina Recio, impulsora del projecte I-vaginarium que acompanya dones trans que contemplen la possibilitat de la vaginoplàstia, va explicar com va viure la seva transició de gènere a la seva empresa. “La primera vegada que vaig aparèixer com a dona a la meva empresa va ser en una assemblea de treballadors. L’impacte va ser gran perquè jo era la presidenta del comitè d’empresa i a molta gent li va costar assimilar el meu canvi de gènere. Vaig tenir la sensació que perdia credibilitat a la feina”, va comentar Recio, qui reconeix que va tenir més problemes amb els comandaments intermedis i els seus companys de feina que amb RRHH: “Crec que va influir el fet que les quatre caps eren dones. Haig d’agrair a la meva empresa l’acompanyament rebut i el suport per poder fer la meva feina a I-vaginarium”. L’activista va animar les dones trans a no abandonar la lluita quan pateixen assetjament en l’entorn laboral, tot i que reconeix que és molt difícil de demostrar i denunciar.
Recursos
Durant la xerrada, Cristian Carrer, de l’OCH, va donar a conèixer alguns dels recursos per evitar la discriminació de les persones trans. “Les empreses i les administracions han de facilitar l’acompanyament i haurien de disposar d’un pla de transició on quedin recollits tots els compromisos i accions perquè no hi hagi problemes”, va destacar Carrer, qui també va afegir que és fonamental la formació de la plantilla per prevenir l’assetjament i el rebuig. D’altra banda, la tècnica municipal d’Igualtat i LGTBI+, Esther Conesa, va informar que recentment el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) disposa de persones especialitzades en la temàtica a vuit oficines d’arreu del territori. En el cas de la població de Montcada, el seu referent és el SOC de Terrassa, tot i que alguns tràmits també es poden fer des de l’oficina de Ripollet. “No s’han contractat persones trans per fer aquest acompanyament”, va criticar la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+ de l’Ajuntament, Jessica Segovia (ECP), qui va insistir que des del consistori es continuarà treballant a favor dels drets de les persones trans.