Límit als preus dels nous contractes de lloguer

La Llei d’Habitatge fixa el topall a 140 municipis catalans, entre els quals hi ha Montcada i Reixac

Montcada i Reixac forma part del llistat de municipis considerats zona del mercat tensionat pel que fa a l'accés a l'habitatge de lloguer
Laura Grau

A partir del mes de febrer els preus dels nous contractes de lloguer a Montcada i Reixac estaran limitats per llei i no podran superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicat l’IPC. Es tracta d’una mesura que entrarà en vigor als 140 municipis que la Generalitat va declarar el passat mes de juny com a zones tensionades pel que fa a l’accés a l’habitatge. 

Segons la Llei d’habitatge, la vigència d’aquesta declaració serà de tres anys i es podrà prorrogar per anualitats. La regulació afectarà els contractes, ja siguin nous o prorrogats, que se signin a partir de l’entrada en vigor de la norma, que no tindrà caràcter retroactiu. L’obra nova quedarà al marge de la limitació i també es permetrà apujar el preu del lloguer més enllà si s’han fet reformes importants al pis.

D’altra banda, en el cas dels pisos que entrin de nou al mercat i quan es tracti d’un gran tenidor -és a dir, persones físiques o jurídiques amb almenys cinc immobles en propietat-, el lloguer no podrà ser superior al preu que marqui l’índex de referència per a un carrer determinat. El govern espanyol s’ha compromès a aprovar i publicar aquest índex de referència, que no serà homogeni per tot Espanya, en les pròximes setmanes. Es tracta del pas previ necessari perquè s’apliqui la limitació en els preus, recollida en la Llei d’habitatge estatal que va entrar en vigor el maig de l’any passat.

El nou índex serà una barreja entre l’índex català, que es basa en les fiances del lloguer que es dipositen a l’Incasòl, i aquell en què estava treballant el Ministeri, basat en la declaració de la renda, però ponderat, i depenent de les característiques de les zones geogràfiques.

Criteris de selecció

Montcada i Reixac va ser inclosa al 2020 al llistat de municipis considerats per la Generalitat com a zona tensionada pel que fa a la situació de l’habitatge, gràcies a la presentació d’un projecte de llei presentat pel Sindicat de Llogateres per regular i moderar el preu dels lloguers a Catalunya.

Inicialment, el nombre de localitats incloses al mercat tens era de 60 xifra que s’ha incrementat fins als 140 actuals. La majoria de les ciutats pertanyen a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el litoral, on viuen 6,2 milions de persones, que representen el 80% del total de la població de Catalunya.

Aquests municipis s’han escollit d’acord amb dos requisits. D’una banda, perquè el cost de lloguer o de la hipoteca més les despeses dels subministraments bàsics supera el 30 % dels ingressos de la renda mitjana de les llars. L’altre és que el preu del lloguer o de compra de l’habitatge hagi experimentat els cinc anys anteriors a la declaració com a àrea de mercat tensat un percentatge d’increment acumulat d’almenys tres punts percentuals per sobre del creixement acumulats de l’IPC.

Deixa un comentari