Manu Pineda compara la situació dels palestins amb la de la majoria negra a la Sudàfrica de l’aparheid

L’activista de l’ong Unadikum fa una crida a boicotejar els productes provinents d’Israel com a mesura perquè el govern compleixi el dret internacional

D'esquerra a dreta, Mónica Martínez, Laura Campos, Manu Pineda i Laurent Cohen
Laura Grau

Segons fonts de les Nacions Unides, més de 300 nens i nenes palestins van ser detinguts per l'exèrcit israelià durant el 2017. Un dels casos que ha tingut més ressó mediàtic és el d'Ahed Tamimi, de 16 anys, que es troba en presó preventiva des del passat mes de desembre. Ella i la seva família protagonitzen el documental 'Radiance of Resistance', sobre la resistència popular del poble palestí, que es va projectar ahir la tarda a l'Auditori Municipal, en l'acte de clausura del cicle sobre Drets Humans, Refugiats i Migració organitzat per l'Ajuntament entre els mesos de novembre i febrer.

L'acte va comptar amb la presència de Laurent Cohen, de l'associació catalana de jueus i palestins Junts, i de l'activista Manu Pineda, de l'ong Unadikum, que van estar acompanyats de la regidora de Cooperació i Solidaritat, Mónica Martínez, i de l'alcaldessa Laura Campos. L'edil va obrir els parlaments, assenyalant que "les detencions de civils palestins s'han convertit en una pràctica sistemàtica, arbitrària i, fins i tot, institucionalitzada per part de l'estat d'Israel que, en el cas dels menors, viola l'article 37 de la Convenció de Ginebra" i va criticar la manca de resposta de la comunitat internacional.

Cohen, d'origen jueu, es va referir a la relació entre Palestina i Israel no com un conflicte, sinó "com una ocupació militar per part de l'estat d'Israel, que té per a objectiu colonitzar un territori i dominar la població". L'activista va ser molt dur amb l'actitud de paràlisi de la Unió Europea davant del que va qualificar d'"operació de neteja ètnica derivada d'una ideologia sionista, que no té res a veure amb el judaisme".

Per la seva banda, Pineda va fer un repàs de la història de l'ocupació militar de Palestina, des de 1948, quan Israel s'erigeix en estat i començar a expulsar la població palestina de la seva terra, fins a la la Guerra dels Sis Dies de 1967, que va suposar l'ocupació de facto i l'exili de més de 5 milions de palestins. "Hi ha 65 resolucions de l'ONU instant Israel perquè respecti el poble palestí i Israel en fa cas omís", va indicar Pineda, qui va denunciar la complicitat de tots els governs –des del català i espanyol, fins a tota la comunitat internacional– per afavorir Israel, una situació que s'ha agreujat amb l'entrada al govern nordamericà de Donald Trump "a qui li és igual el compliment dels drets internacionals", va dir l'activista. Pineda va destacar com a fet especialment greu la declaració de Trump per tal que Jerusalem, l'eterna capital palestina, sigui la capital d'Israel.

Pineda va comparar la situació actual dels palestins amb la de la majoria negra a la Sudàfrica de l'aparheid i va denunciar "el creixement imparable dels assentaments de colons jueus, amb carreteres i serveis exclusius per a ells, generant una situació d'humiliació insuportable". Com a resposta a les polítiques de fustigament i repressió per part de l'estat sionista, la població palestina ha engegat un moviment popular de resistència pacífica –amb accions com 'Els divendres de la ira'–, en el qual les dones han assumit un paper capdal. Pineda va fer una crida a boicotejar els productes provinents d'Israel, seguint la campanya mundial BDS (Boicot, Desinversions i Sancions), que pretén pressionar el govern perquè compleixi amb el dret internacional i retorni el territori ocupat als seus habitants legítims. "No tenim res contra els jueus, sinó contra el sionisme, una ideologia supremacista i excloent", va dir l'activista. El Ple de Montcada es va adherir a la campanya en la sessió del passat mes de desembre, a proposta de la CUP.

L'acte d'ahir va servir per visionar un audiovisual elaborat per Montcada Comunicació sobre el projecte 'Vacances en pau', d'acollida d'infants sahrauís, elaborat durant l'estada, l'estiu passat, de tres infants sahrauís amb tres famílies del municipi "És una gran satisfacció per a nosaltres haver reprès aquest projecte", va expressar la regidora de Ciutadania, Mónica Martínez, qui va avançar que en breu hi haurà la presentació oficial de l'edició 2018. El projecte el coordinen l'Ajuntament, Montcada Solidària i l'ACAP's.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari