Marina Subirats diu que els homes han de canviar per millorar les relacions de gènere

La sociòloga ha presentat el llibre que ha escrit conjuntament amb Manel Castells

Per millorar les relacions afectives entre el gènere masculí i el femení cal que els homes canviïn. És la conclusió que extreu la sociòloga Marina Subirats en el seu llibre Mujeres y hombres ¿una relación imposible?, escrit conjuntament amb Manel Castells, que ahir dilluns, 26 d’abril, presentava a la Biblioteca Elisenda de Montcada, en un acte organitzat per la Regidoria de Dona i Igualtat en el marc de Sant Jordi. “Tot i que encara hi ha feina a fer, les dones ja hem canviat molt, hem estudiat, hem accedit al món laboral i podem decidir sobre les nostres relacions; són els homes els que han d’assumir la seva responsabilitat a l’entorn familiar, la que tradicionalment ha correspost a la dona”, va explicar ahir Subirats, davant la seixantena d’assistents a la presentació. El llibre detalla l’opinió de Castells i Subirats sobre les relacions entre homes i dones, fent un cop d’ull al passat i amb vistes de futur; l’home parla de les dones i la dona, dels homes. “La conclusió del Manel és pessimista, creu que almenys en els pròxims 100 anys no hi ha haurà bones relacions perquè als homes ja els va bé el paper dominant; jo en canvi sóc més optimista i crec que si el gènere masculí fa una reflexió, es pot aconseguir alguna cosa”.

 

Subirats i Castells entenen com a bona relació una convivència de parella de llarga durada, però no basada en els criteris tradicionals sinó emmarcada en els canvis socials. La sociòloga barcelonina va fer referència al passat, quan les dones, que no estaven alliberades ni laboral ni sexualment, havien de romandre a casa perquè l’home era que la proveïa dels recursos necessaris per sobreviure, a ella i a la resta de la família. Des del moment que les dones poden decidir sobre la feina i la seva condició com a membre d’una parella, segons Subirats, el sistema de relació de llarga durada trontolla perquè “ara se li demana a l’home que prengui consciència que ha d’intervenir en l’àmbit familiar, un aspecte que costa molt”. L’autora considera que al llarg de la història s’ha produït “un canvi extraordinari” mentre que, en el cas dels homes, “la societat ha canviat més ràpid que ells; ara se’ls demana que posin en evidència les emocions”. En aquest sentit, Subirats va insistir en el concepte que “als homes, al llarg de la història, se’ls ha mutilat la capacitat de sentir”.

 

La sociòloga va explicar també que el model actual de relacions personals, “tendeix a separar l’home de les dones”. Posant com a base la quantitat de separacions i divorcis que es produeixen actualment, el llibre indica que últimament han començat a aparèixer més persones que viuen soles, parelles homosexuals, xarxes de dones –una forma de vida arrelada als països de l’Amèrica Central en el qual les dones i els homes conviuen pocs anys, tenen algun fill i després l’home desapareix– i les denominades famílies reconstituïdes, formades per pares separats que cadascun, per la seva banda, aporta fills a la relació. La sociòloga també va apuntar que la segona parella acostuma a ser més estable que la primera perquè “a la primera posem la passió i amb la segona prima més l’estabilitat”.

 

L’acte el va presentar la regidora de Dona i Igualtat, M. Teresa Gallego (PSC), qui va destacar al seu parlament que encara no existeix la igualtat real, ja que “les dones continuem, majoritàriament, relegades a feines en l’àmbit privat i d’atenció a les persones, l’home està a l’àmbit públic; hi ha hagut molts canvis en les lleis però l’antiga divisió de tasques encara no s’ha superat”. L’edil va apuntar que el futur del model de contracte social passa per la corresponsabilitat familiar.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari