Més de mig segle tenint cura de l’església de Sant Pere i l’entorn
L’entitat ha jugat un paper clau en la conservació i divulgació d’aquest element patrimonial
Al bell mig de la Serralada de Marina, s’aixeca un dels monuments més emblemàtics del municipi, l’església de Sant Pere de Reixac. Si avui dia podem gaudir d’aquest temple mil·lenari i el seu entorn, és gràcies a un grup d’amics que, encoratjats pel mossèn Josep M. Juan Torres –rector de la parròquia de Santa Engràcia entre el 1971 i el 2004–, van fundar una entitat dedicada a la seva conservació. “Ell va ser el motor de la transformació d’un espai que presentava moltes mancances”, recorda Jordi Salat, que va ocupar la presidència d’Amics de Reixac des de 1982 –data oficial de constitució– fins al 2000.
Aplec de la sardana
Les primeres actuacions de millora van començar als anys setanta, amb la participació de voluntaris, sobretot, exalumnes de La Salle Montcada, que van plantar arbres, van netejar el bosc i van habilitar el que seria coneguda com la plaça de l’Aplec (1977), perquè s’hi van celebrar ballades de sardanes durant onze anys consecutius. Altres fites importants van ser la construcció de l’escala d’accés a la Creu de Terme (1985) i la il·luminació del temple (1993). Amics de Reixac també va instaurar les arrossades populars el segon diumenge de juny i les revetlles de Sant Pere.




Gestió del cementiri
Una de les tasques que va assumir l’entitat va ser gestionar el cementiri, promovent tres ampliacions. Els ingressos per la venda dels nous nínxols van permetre la construcció d’un local (1984)–dotat de cuina i lavabos– que l’entitat utilitza per a les seves activitats i també cedeix a la població per celebrar-hi esdeveniments. “La nostra voluntat sempre va ser atraure la gent perquè conegués i gaudís d’aquest entorn”, conclou Salat, ara president honorífic.


Aquest també és l’objectiu de la junta que presideix Eduard Aguilar, que va posar en marxa noves propostes com els concerts de jazz, les Nits de poesia, el festival d’havaneres, els ‘Matins de llegenda’ i les activitats de la Marató de TV3. “Seguim treballant per millorar l’espai i mantenir-lo viu”, ha dit Aguilar, qui ha anunciat la publicació d’un llibret sobre l’entitat –que té 459 socis– i la inauguració d’una exposició commemorativa la pròxima tardor.