Montcada aposta per la cooperació com a model d’avenç social

El codensevolupament és una línia nova de cooperació amb els països del Sud on els immigrants organitzats són agents de canvi en les seves societats d’origen i alhora agents d’integració en les societats d’acollida. Aquest va ser el tema de les jornades que van organitzar dissabte l’Ajuntament i el Fons Català de Cooperació amb el […]

El codensevolupament és una línia nova de cooperació amb els països del Sud on els immigrants organitzats són agents de canvi en les seves societats d’origen i alhora agents d’integració en les societats d’acollida. Aquest va ser el tema de les jornades que van organitzar dissabte l’Ajuntament i el Fons Català de Cooperació amb el títol genèric: “Integració aquí, desenvolupament allà: reptes del codesenvolupament”. Les jornades, que es van fer a la casa de la Vila, van comptar amb la participació de les associacions Tazumal que treballa amb El Salvador i altres països centramericans, Tarof Bi Salam, formada per immigrants marroquins i ASERM, integrada per equatorians que resideixen a Montcada. Les jornades van comptar la visita inesperada del consul del Marroc Ahmed Moussaoui, representant del Consolat.

Les jornades les va inaugurar el regidor de Cooperació, Carles Guijarro, i l’alcalde, César Arrizabalaga, tots dos del Partit dels Socialistes, que van destacar l’existència a Montcada de diferents associacions de col·lectius d’immigrants que han fet possible engegar projectes de codesenvolupament a El Salvador i el Marroc, principalment.

El president del Fons Català de Cooperació, Teo Romero, va explicar la filosofia d’aquest organisme que passa pel treball descentralitzat amb els ajuntaments i donar el protagonisme als col·lectius d’immigrants com a motors de transformació de les societats d’on provenen.

En aquest sentit el tècnic del Fons Català de Cooperació, Mostafa El Hafer, va explicar que des de l’organisme d’identifiquen els col·lectius de nouvinguts que s’han organitzat i poden actuar com a actors de canvi a les comunitats d’origen. També se’ls dona assessorament i formació sobre com formular i executar projectes de codesenvolupament.

La tècnica del Fons Català de Cooperació, Victòria Planas, va analitzar els criteris que han de complir els projectes de cooperació perquè siguin realment efectius i va criticar la tendència dels països del Nord a sacrificar els temes realment importants per les coses urgents.

Hassan El Idrissi, president de Tarof Bi Salam, una de les associacions que va participar a les jornades, va parlar sobre un dels projectes de codesenvolupament que s’ha engegat a la vall d’Oued Laou. El projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Montcada i del Fonts Català de Cooperació i pretén millorar la situació de la dona en aquesta regió del nord de Marroc, una de les més desfavorides del país. Hassan El Idrissi considera que si les dones no avancen, el Marroc no pot progressar.

Les jornades van comptar amb l’assistència d’una quarantena de persones i van anar precedides de la signatura del nou conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el Fons Català de Cooperació.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari