Montcada i Reixac celebra el Dia Mundial de les persones refugiades

L’Auditori Municipal acull aquest dimarts un cinefòrum sobre la lluita del poble saharauí

Una imatge del documental 'Fusells o pintades', que es podrà veure el dia 20 a l'Auditori

Montcada i Reixac celebrarà aquest dimarts el Dia Mundial de les Persones Refugiades, amb un acte organitzat per l’Ajuntament i Montcada Solidària que tindrà lloc a l’Auditori Municipal. A les 19h, es projectarà el documental ‘Fusells o pintades, la lluita no violenta del poble saharauí’, del director Jordi Oriola. El reportatge recull la realitat de la població que viu als campaments de Tinduf (Algèria) des de fa més de 40 anys a causa de l’ocupació del seu territorial al Sàhara Occidental per part del Marroc. Tot seguit, hi haurà un col·loqui amb representants de l’Associació Catalana del Poble Saharauí (ACAPS) i de Montcada Solidària. Per complementar l’acte, des de les 18h, s’instal·larà una carpa informativa davant de l’Auditori per sensibilitzar la població sobre la situació de les persones refugiades. També es donaran a conèixer els serveis municipals per acollir la població migrant.

 

L’acte s’emmarca dins del projecte ‘Vacances en pau’, que enguany s’ha pogut recuperar al municipi gràcies a la participació de quatre famílies que durant l’estiu acolliran infants dels campaments de Tinduf, que arribaran a Catalunya entre el 2 i el 5 de juliol. ‘Vacances en pau’ és un projecte impulsat pel Front Polisari amb la col·laboració de l’ACAPS, altres entitats i el suport dels ajuntaments. “El projecte té una doble finalitat, d’una banda, la solidaritat amb els infants saharauís i les seves famílies, que viuen en unes dures condicions enmmig del desert des de fa més de 40 anys, i d’altra, visibilitzar la lluita del poble saharauí”, ha comentat la regidora de Cooperació i Solidaritat, Mónica Martínez (ICV-EUiA).

Durant el mes de juliol, els infants saharauís van als casals d’estiu amb l’objectiu que puguin relacionar-se amb nens i nenes del municipi i, a la tarda, normalment fan diferents activitats com anar a la piscina o al parc per retrobar-se amb els altres nois i noies saharauís. Durant la seva estada, també se’ls fa una revisió mèdica exhaustiva per veure si tenen algun problema de salut. A l’agost, les famílies poden marxar de vacances, tot i que no poden sortir del territori espanyol.

La rebuda oficial als infants acollits per famílies montcadenques tindrà lloc el 13 de juliol, a la Casa de la Vila. El dia 16, hi ha previst un acte reivindicatiu en suport del poble saharauí a Barcelona i una trobada lúdica de les famílies acollidores del Vallès Occidental, el 20 de juliol a Sant Cugat. També es farà una festa de comiat al municipi, a finals de juliol.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari