Montcada retrà homenatge a les víctimes en el 50è aniversari de la riuada

La posada en marxa d’un web commemoratiu obre el programa d’activitats per recordar el tràgic succés del 1962

L'alcaldessa, a l'esquerra, durant la presentació del programa, amb el regidor de Cultura i Patrimoni
Premsa Ajuntament
El cap de Premsa i Comunicació, Ángel Acín, presenta el web sobre les riuades
La presentació del programa de les riuades va reunir força públic

El valor de l’esforç i la lluita per superar l’adversitat encara es mantenen vigents a Montcada i Reixac”, va expressar ahir dilluns, 13 de febrer, l’alcaldessa, María Elena Pérez (PSC), durant la presentació a la Casa de la Vila del programa amb motiu del 50è aniversari de la riuada del 1962, acompanyada del regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly (CiU), davant un nombrós públic. L’acte central tindrà lloc el 25 de setembre, dia oficial de l’efemèride, amb un homenatge a l’Auditori a les víctimes del tràgic esdeveniment, que al municipi va acabar amb la vida de 25 persones i va provocar 10 desapareguts. “Volem donar a conèixer a la gent què va passar i tenim l’obligació moral d’honrar les víctimes i els seus familiars”, va dir Pérez, i en aquest sentit, el paper dels testimonis serà clau en aquest procés de recuperació de la memòria col·lectiva. En aquest mateix acte es presentarà un documental que elaborarà Montcada Comunicació, amb imatges i narracions en primera persona de veïns del municipi que van viure la tragèdia i es presentarà un llibre que editaran conjuntament el consistori i l’editorial EMA Publicacions , amb el detall dels fets i les conseqüències de la riuada.

 

Diferents departaments municipals ja han començat a treballar en l’elaboració de tota aquesta documentació però és fonamental trobar el màxim de testimonis possible. Amb aquest objectiu i per informar tota la ciutadania del que va passar, ja està en marxa el web www.riuadamontcada1962.com –que va presentar ahir el cap del departament de Premsa i Comunicació, Ángel Acín– amb informació i notícies de la riuada a Montcada i amb espais per fomentar la participació de la ciutadania, que podrà aportar-hi fotografies o bé, el seu testimoni. Per fer-ho es pot omplir directament un formulari a través del web, enviar un correu electrònic a l’adreça [email protected] o bé anar personalment al departament de Premsa i Comunicació de l’Ajuntament, a Montcada Comunicació o bé, al Museu Municipal.

Moly es va encarregar de detallar el programa d’actes amb motiu de la commemoració de la riuada i destaca una taula rodona on intervindran algunes de les nombroses persones que van viure la catàstrofe. El Museu, en coordinació amb els municipis de Rubí, Terrassa, Cerdanyola, Ripollet i Sabadell, també s’afegirà a un seguit de conferències promogudes pel Museu d’Història de Catalunya, amb el nom ‘La nit tràgica’. “Donada la rellevància d’aquest fet, el Museu d’Història de Catalunya col·laborarà en la difusió de les activitats del Vallès”, va dir el regidor, qui va explicar que entitats com la Fundació Cultural o l’Agrupació Fotogràfica donen suport a la commemoració.

Pel que fa a les exposicions, el 25 de setembre s’inaugurarà una sobre els 50 anys de la riuada i que romandrà a l’Auditori fins al 18 d’octubre per després anar al Kursaal, fins a l’11 de desembre. A partir del 20 de febrer d’aquest any es podrà visitar als centres cívics de Can Cuiàs, La Ribera i l’alzina i els dos casals de gent gran del municipi una altra exposició amb plafons. El Museu també organitzarà visites guiades a les exposicions i des de la Regidoria d’Educació es faran activitats al llarg d’aquest curs a les escoles perquè els infants i joves coneguin aquesta part de la història del municipi.

La riuada del 25 de setembre del 1962 ha estat la tragèdia més greu que ha sofert Montcada i Reixac en la seva història recent. A causa de les fortes pluges i el desbordament del riu Ripoll hi va haver desenes de morts i centenars de persones van perdre totes les seves pertinences.

Seccions:

Deixa un comentari