‘Now you are a woman’ o el risc de ser lesbiana a Kenya

El documental d’Alba Muñoz recull el testimoni de Gerald Hayo, una dona que va rebre amenaces de mort per la seva orientació sexual i va ser víctima d’una violació ‘correctiva’

Gerald Hayo va participar en el col·loqui per videoconferència a la Casa de la Vila en un acte conduït per la periodista Alba Muñoz i directora del documental
Laura Grau

A Kenya, ser lesbiana i mostrar “un aspecte poc femení” pot tenir un cost personal molt alt. Ho sap prou bé Gerald Hayo, protagonista del documental de la periodista montcadenca Alba Muñoz, ‘Now you are a woman’, projectat ahir la tarda a la Casa de la Vila en el marc del programa del Dia de l’Alliberament LGTBI+ organitzat per l’Ajuntament.

Aquesta activista LGTBI va haver de fugir del seu país després de rebre amenaces de mort i ser vio­lada per quatre homes en una acció organitzada pel seu propi germà amb l’objectiu “de convertir-la en una dona de veritat”, una pràctica freqüent a les zones rurals per “corregir conductes desviades”.

Actualment, Hayo viu a Gran Bretanya a l’espera d’obtenir la condició de refugiada i retrobar-se amb el seu fill. Des d’allà, per videoconferència, va participar en el col·loqui que es va fer després de la projecció. “Vull agrair el vostre interès per la meva història, que posa en relleu el llarg camí de lluita que té al davant el moviment LGTBI a l’Àfrica”, va dir.

A Kenya, tenir relacions sexuals amb persones del mateix sexe és un delicte penal que pot costar fins a 14 anys de presó. “Els mandataris argumenten que l’homosexualitat atempta contra la tradició i la cultura kenyanes, però el cert és que aquesta prohibició va ser imposada pel colonialisme”, va dir la periodista.

Deixa un comentari