Propostes per pal·liar la soledat no desitjada de la gent gran
Estudiants de Publicitat i Relacions Públiques de la UAB dissenyen una campanya amb accions de caire intergeneracional
Un grup d’estudiants de Publicitat i Relacions Públiques de la UAB, entre les quals hi ha la montcadenca Marina Ribota, ha dissenyat una campanya per fer front a la soledat no desitjada de la gent gran. El Nadal és l’excusa per visualitzar la situació de solitud en què es troben moltes persones en la recta final de la seva vida a causa de l’absència dels éssers estimats, bé perquè ja no hi són o bé perquè no se senten prou acompanyades per la família.
Segons l’Organització Mundial de la Salut, la ‘síndrome de la cadira buida’ afecta la salut emocional de la gent gran i amplifica els sentiments d’abandonament i de tristor provocant que més del 40% d’aquest sector de la població considera Nadal com el període més difícil de l’any. És en aquest context que el grup d’estudiants de la UAB ha basat la seva campanya, apel·lant a la necessitat de connexió intergeneracional i fent que els joves i les famílies tinguin un rol protagonista i retornin als seus majors l’estima i l’atenció que mereixen.
Problemàtica social
“Volem situar la soledat no desitjada dels ancians en el centre de les converses de l’opinió pública i remoure consciències per impulsar un canvi d’actitud enfront aquesta problemàtica social”, assenyalen les promotores de la campanya que porta per lema No Són Eterns.
La iniciativa es va posar en marxa el 18 de desembre amb la publicació diària en xarxes socials –IG i Tik Tok– d’una acció a fer per pal·liar el sentiment de sol·licitud, com ara mirar amb la persona gran l’àlbum de fotos familiar, fer un vídeo amb ella per felicitar les festes, fer un llistat de les frases típiques que coneix, proposar-li resoldre una endevinalla o escriure les seves receptes preferides, entre d’altres. La proposta d’activitats conjuntes acabarà el 7 de gener.
La campanya també inclou un vídeo que narra una història de solitud protagonitzat per l’àvia de Rigota.
En el marc del projecte, el grup format per Ribota, Nur Natasha Apice, Elena Calderón, Arianna Catllà i Eva Dubosc es planteja la possibilitat d’editar un llibre amb 365 reptes a fer durant l’any per lluitar contra la soledat no desitjada de la gent gran.