Quatre entitats locals creen la comunalitat urbana La Frontissa

El projecte, subvencionat per la Generalitat, aposta pel treball en xarxa i promou la col·laboració, la solidaritat i la sostenibilitat

La Fundació Adimir ha posat en marxa recentment amb altres entitats la comunalitat urbana La Frontissa
Pilar Abián

Tres entitats amb reconeixement dins del teixit associatiu local com són l’AV Can Sant Joan, la cooperativa la Perifèrica i la Fundació Adimir, i una de recent implantació al municipi, Catalonia Team BMX s’han unit per crear la comunalitat La Frontissa.
Comunalitats Urbanes és un programa bianual del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat que va néixer el 2022 i té com a objectiu impulsar una organització més justa de l’economia. En la seva primera edició es van formar 22 comunalitats a tot Catalunya i en la segona convocatòria, que va del 2024 al 2026, s’hi han afegit quatre més, una de les quals és La Frontissa.

La Frontissa comptarà amb una aportació econòmica de la Generalitat per fer actuacions destinades a promoure l’economia social i solidària, enfortir el teixit comunitari, millorar la qualitat de vida de les persones

La comunalitat montcadenca comptarà amb l’aportació econòmica de la Generalitat que destinarà 350.000 euros a les entitats dinamitzadores amb l’objectiu de fer actuacions destinades a promoure l’economia social i solidària, enfortir el teixit comunitari, millorar la qualitat de vida de les persones i promoure un model cultural divers i inclusiu

Suport institucional

La Frontissa s’ha presentat aquest matí a la Casa de la Vila en un acte que ha comptat amb la participació de l’alcalde, Bartolo Egea (PSC), i de la subdirectora general d’Economia Social i Cooperatives, Roser Hernández, a més dels portaveus de les entitats representades a La Frontissa.

Egea ha celebrat la iniciativa per la seva filosofia, basada en l’associacionisme i el cooperativisme, i la seva transversalitat. “No és un projecte centrat en un barri sinó un projecte de ciutat”, ha dit, tot expressant el suport de la corporació municipal a la comunalitat.

L’alcalde, Bartolo Egea, i la subdirectora general d’Economia Social i Cooperatives, Roser Hernández
Pilar Abián

Hernández, per la seva banda, ha destacat la importància que l’Ajuntament, com a administració més propera, estigui predisposat a col·laborar amb el projecte. “Això és un valor afegit i ajuda a garantir l’èxit d’aquestes iniciatives”, ha manifestat la subdirectora.

Entitats promotores

Després de les intervencions de les autoritats, han pres la paraula el coordinador tècnic de La Frontissa, Àlex Egea, i els representants de les quatre entitats que la integren, Carmen Fructuoso (La Perifèrica); Carolina Ibáñez (Fundació Adimir); Antonio Alcántara (AV Can Sant Joan) i Alfred Moreno (Catalonia Team BMX).

Representants de les entitats que formen part de La Frontissa. D’esquerra a dreta, Alfred Moreno (Catalonia Team BMX), Antonio Alcántara (AV Can Sant Joan), Carmen Fructuoso (La Perifèrica) i Carolina Ibáñez (Fundació Adimir)
Pilar Abián

Egea ha explicat que fa més de tres mesos que es treballa al voltant de la comunalitat. “Per crear -ha dit- espais de trobada, organitzar activitats i fer acompanyaments als veïns que vulguin dur a terme projectes d’economia solidària”. De dilluns a divendres i en horari de matí i tarda, l’equip tècnic farà atenció al públic a diferents espais com ara el Kursaal (dimarts i dimecres, de 9 a 14 h i dijous, de 15 a 19 h); la seu de l’AV Can Sant Joan (dilluns, de 9 a 14 h); la Fundació Adimir (divendres, de 9 a 14 h); el Centre Cívic l’Alzina (dimarts i dimecres, de 15 a 20 h) i el Casal Cívic Comunitari ubicat al parc Salvador Allende (dijous, de 9 a 14 h).

Fructuoso, portaveu de la cooperativa La Perifèrica, dedicada a l’àmbit social i educatiu, ha parlat del paper que vol tenir La Frontissa per afrontar els actuals reptes socials, cada cop més complexos. “Les actuacions en xarxa de les entitats properes a la ciutadania i que coneixen el territori i les necessitats de la població, per petites que semblin, poden tenir un gran impacte en la millora de la qualitat de vida de la gent”, ha dit.

L’equip tècnic de la comunalitat assessorarà sobre com posar en marxa projectes d’economia solidària i disposa d’espais d’atenció al públic en diferents barris

Ibáñez, en representació de la Fundació Adimir, ha celebrat l’oportunitat de poder formar part de la comunalitat: “Ens permetrà desenvolupar la part d’acció més comunitària i aportar la nostra experiència en el món de la discapacitat, l’atenció a famílies vulnerables, la sensibilització respecte a la inclusió i el suport a les persones cuidadores que són majoritàriament dones”.

Alcántara, de l’AV Can Sant Joan, ha parlat del vincle de l’entitat, que té 65 anys de trajectòria i 4.000 associats, amb les lògiques d’acció comunitària. “La realitat social i econòmica del barri ens ha fet promoure moltes actuacions en aquesta línia que han contribuït a aconseguir millores i tenim molts reptes al davant, com el tancament de la cimentera o el desenvolupament econòmic i social de l’anomenat Eix Besòs”.

L’última intervenció ha estat a càrrec del representant de Catalonia Team BMX, entitat que promou l’esport i els seus valors a través de la pràctica del ciclisme en la modalitat BMX. “El nostre club té la seu al Velòdrom d’Horta, però també estem a Montcada i Reixac, on volem obrir escoles a través de les quals oferir la possibilitat de fer ciclisme a tothom sense excloure ningú”, ha dit Moreno, tot demanant la cessió de bicicletes per a col·lectius en risc d’exclusió.

Deixa un comentari