Recta final del projecte ‘Viu la Ribera!’

El govern rep la memòria d’actuacions sobre el Servei de Mediació Veïnal

L'alcalde i el regidor, en primer terme, durant la presentació de la memòria del projecte Viu la Ribera!
Pilar Abián

A finals de març mes acabarà oficialment el projecte Viu la Ribera! que ha impulsat l’Àrea Social de l’Ajuntament amb finançament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb l’objectiu de millorar la convivència veïnal, preveure situacions de risc social i enriquir l’acció comunitària.

Vista aèria del barri de la Ribera
RmDrones

Aquest matí l’equip tècnic encarregat del Servei de Mediació Veïnal, dinamitzat per l‘Associació per la recerca i Acció Social Vincle, ha lliurat a l’alcalde, Bartolo Egea (PSC), i al president de l’Àrea Social, Rafa Ruiz (Vivim), la seva memòria d’actuacions que es van iniciar al novembre del 2023. Ambdós han felicitat el treball que s’ha dut a terme i s’han compromès a cercar recursos per donar continuïtat a les accions iniciades. “Estarem pendents de si l’AMB reedita el projecte o bé la Generalitat obre la convocatòria de nous plans de barri un cop aprovi el seu pressupost”, ha manifestat Egea.

L’alcalde i el president de l’Àrea Social celebren les intervencions que s’han dut a terme i es comprometen a cercar recursos per donar-hi continuïtat

Ruiz, per la seva banda, ha assegurat que el projecte “ha tingut un impacte positiu en el barri per l’eficàcia de les accions proposades” i ha traslladat a l’alcalde la necessitat que continuï sent una prioritat per al govern en coalició –PSC, PP i Vivim.

Calendari i actuacions

Viu la Ribera!, un programa dotat amb un pressupost total de 885.542 euros dels quals l’AMB finança el 80% (708.434 euros) el govern autonòmic, el 6%, i la resta, el consistori, es va iniciar amb una diagnosi que va durar quatre mesos i que va ajudar a determinar les propostes d’intervenció, una de les quals ha estat el Servei de Mediació Veïnal, destinat a empoderar les comunitats de propietaris, a fer mediació per a la resolució de conflictes i a promoure la participació del veïnat i el treball en xarxa.

Membres del Sevei de Mediació Veïnal visitant una de les comunitats de propietaris
Arxiu/ Sergi Rodríguez

El servei ha ofert a cadascuna de les comunitats plans de treball personalitzats per millorar el seu funcionament i resoldre problemàtiques concretes, com ara la morositat d’alguns propietaris, el manteniment dels espais comuns o qüestions de convivència. De la quarantena de comunitats existents, 31 han accedit a rebre aquest assessorament –20 han rebut un acompanyament integral i 11, puntual.

Des del punt de vista d’intervenció comunitària s’han fet accions al carrer com muntar un punt mòbil d’informació; treball en xarxa amb els centres educatius més propers al barri per promoure la cultura del diàleg entre l’alumnat i activitats destinades a posar en valor la diversitat.

Un altre dels eixos de treball ha estat la formació, amb la programació de tallers sobre salut, gestió de comunitats i convivència.

Resultats

En les seves conclusions, l’equip tècnic ha fet constar que la curta temporalitat del projecte no ha permès executar totes les actuacions previstes. Tot i així, considera que el resultat del treball fet a les comunitats de propietaris ha estat positiu i es podria posar en pràctica a altres barris. Un dels exemples de l’efectivitat del projecte ha estat la creació d’un grup motor, amb membres de diferents comunitats, que s’ha fixat com a objectiu mantenir la línia de treball engegada pel Servei de Mediació Veïnal.

Deixa un comentari