Sánchez: “L’actual model de bellesa és el més perjudicial per a la salut”

La psicòloga va oferir una xerrada sobre nutrició en el marc de l’efemèride

La psicòloga M. Ángeles Sánchez, al fons, durant la xerrada-col·loqui al Kursaal

El Centre Cívic Can Cuiàs acull aquest dimarts, 31 de maig, la xerrada ‘I tu dona, què menges?’, a les 18h, i dijous, 2 de juny, la llevadora Fina Serrat oferirà una conferència sobre sexualitat al Centre Cívic La Ribera (15h). Amb aquests dos actes es tancarà la commemoració a Montcada i Reixac del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, una efemèride que reivindica que la medicina i la farmacologia han de començar a diferenciar el tractament entre dones i homes. Ho va explicar Caty Olid, tècnica de Dona i Igualtat, durant la presentació d’una xerrada sobre nutrició que el 30 de maig va oferir al Kursaal al psicòloga M. Ángeles Sánchez, de l’Associació Catalana d’Anorèxia i Bulímia. Olid va apuntar com a exemple que “fa uns anys es va descobrir que un tipus de medicació per a l’epilèpsia funcionava bé en els homes, però no en les dones”.  

La xerrada de Sánchez, davant d’una quinzena de dones, es va centrar en els motius pels quals hi ha una obsessió per estar prim, en les dietes ‘miracle’ i en els falsos mites sobre l’alimentació. “L’actual model de bellesa és el més perjudicial per a la salut perquè aboca la gent, sobretot les dones, a fer exercici constant i pràcticament no menjar”, va explicar la psicòloga, contrarestant aquesta idea amb el fet que “pensem que tot el nostre cos és modelable i només podem canviar un 20%, el 80% restant ve determinat per la genètica”. Segons la representant de l’Associació Catalana d’Anorèxia i Bulímia, les actuals dietes dissociades que s’han fet molt populars i que comporten una ràpida pèrdua de pes, a la llarga passa factura perquè “sobretot, eradiquen de la dieta els hidrats de carboni, que són la base de l’alimentació diària; perdre pes de forma correcta només es pot aconseguir amb temps, menjant de tot de forma equilibrada i amb exercici físic”.  

Sánchez va dir que el 65% dels adolescents espanyols està insatisfet amb el seu cos, que la franja d’edat de dones susceptibles a patir bulímia, anorèxia o obesitat s’ha ampliat dels 10 als 30 anys i que tenir una imatge negativa del teu cos implica un baix nivell d’autoestima i baix rendiment. La psicòloga va aprofitar l’acte per desmentir alguns mites sobre alimentació: “L’aigua no engreixa mai, no té cap caloria; els aliments integrals van bé pel sistema digestiu, però tenen la mateixa aportació calòrica que la resta; no passa res per combinar aliments, les carns i peixos congelats tenen els mateixos nutrients que els que no ho estan i menjar només fruita no és una bona manera de perdre pes”. Dissabte passat, dia 28, dia oficial de l’efemèride, va tenir lloc una caminada popular per Can Cuiàs i hi va participar una quinzena de dones.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari