“Si la llei és animalista, que ho prohibeixin tot, no només les curses”

El destre montcadenc Serafín Marín parla en profunditat a www.laveu.cat

El posat abatut de Serafín Marín (Montcada i Reixac, 1983) després de conèixer la decisió del Parlament de prohibir les curses de toros a partir del 2012, el 27 de juliol passat, va ser la imatge que van fer servir els diaris per mostrar l’abatiment del sector protaurí de Catalunya després que tirés endavant la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que eliminarà les corrides a partir del 2012, a instàncies de la plataforma ciutadana Prou. Una setmana després de la votació a la Cambra, el destre montcadenc concedeix una entrevista a www.laveu.cat.

 

-Una setmana després d’aprovar la ILP, com està d’ànims?

Bé, intentant aixecar el cap després del pal. He estat una setmana enganxat al mòbil, explicant a tothom com em sentia, els mitjans ara sí que em truqueu.

-És un retret?

Home, he sortit per la porta gran de moltes places i no he generat tant interès…

-Per què creu que s’han prohibit les curses de toros?

És un tema exclusivament polític. A més, la votació es feia pocs dies després de les retallades en l’Estatut. Aquí tenim dues Catalunyes, la dels independentistes i la dels catalans que ens sentim espanyols. No ens enganyem, els toros són “la fiesta nacional” i sona massa a espanyolisme.

-La ILP neix d’una iniciativa ciutadana.

Molt bé, doncs si del que es tracta és d’aprovar una llei animalista, a favor dels drets dels animals, perquè es blinden els correbous? perquè no es prohibeixen la caça i la pesca? Que consti que jo no vull que es prohibeixi res, però hi a altres pràctiques en les que els animals pateixen molt. El que passa és que hi ha molt polític al que conviden a pescar a la Costa Brava o a caçar i aquí no passa res, és una diversió.

-Però no es tracta d’exhibicions públiques.

El correbous, sí i també existeixen els campionats de tir al colomí, que es fa servir aquest ocell per caçar. Això també són espectacles.

-En algun moment ha intentat parlar amb els promotors de la ILP?

No, perquè? No arribaríem a cap mena d’enteniment. Crec que és una plataforma polititzada.

-Confiava que la ILP no tirés endavant?

Un dia abans de la votació, Albert Rivera (C’s), que és amic meu, m’havia dit que estava molt ajustat, però que sortiria guanyant el sí a la ILP. Fins a l’últim moment vaig confiar en la llibertat de vot del PSC i de CiU. És que no em podia imaginar una Catalunya antitaurina. També vull destacar que aquests dos partits van donar via lliure als seus diputats en aquest tema i en canvi van votar en bloc el blindatge dels correbous.

-Es pot fer alguna cosa per evitar l’entrada en vigor de la Llei?

Confio en el PP, que té intenció de portar el tema al Tribunal Constitucional.

-Paral·lelament, vostè ha reivindicat les curses de braus a les places on ha torejat recentment. Fora de Catalunya el públic ha entès que es presentés amb una senyera i una barretina?

Amb la barretina ja vaig aparèixer al 2004, quan Barcelona es va declarar ciutat antitaurina. L’aficionat als toros sí que ha entès aquestes accions perquè segueix el tema. En canvi, a Madrid, durant la Feria de San Isidro, per exemple, vaig sentir alguns xiulets de gent que no està tan al dia, que consideraven que era una provocació. Sé que al sector independentista de Catalunya li va molestar.

-Per fer servir els seus símbols?

És que també són els meus símbols! Jo sóc català i ho reivindico.

-Vostè va participar l’1 d’agost a la reivindicació que es va fer a la Monumental amb motiu de la primera tarda de toros després de l’aprovació de la ILP, té previst fer més actes?

M’agradaria organitzar alguna mobilització a Barcelona cara el 26 de setembre, quan hi  torejaré amb motiu de les festes de la Mercè.

-Per què és tan important per a vostè torejar a Catalunya? Continuarà tenint feina a altres ciutats…

Barcelona és la meva plaça, és la que me ha obert les portes. Cada vegada que vinc surto per la porta gran, perquè hi ve la meva gent i em sento còmode. És com jugar un partit de futbol a casa.

-I a Montcada i Reixac, se sent estimat?

Sí, molt. Tinc una penya boníssima que m’acompanya. Ara ens hem traslladat a la Font Pudenta.

-Com acabarà aquesta temporada?

Fins a l’octubre participaré en alguns festivals, però la crisi ens està afectant molt perquè els ajuntaments tenen menys diners per programar curses.

-Encara continua pensant en marxar a viure fora de Catalunya?

Sí, però quan acabi tot això, perquè estic en plena batalla i no seria ètic marxar, però en un futur em veig fora.  

Seccions:

Deixa un comentari