“Si volem donar ales als fills, els hi hem de donar arrels’

El pedagog Juanjo Camarena reflexiona sobre com ajudar els infants a crèixer lliures

Camarena, durant la part teatral del taller sobre com educar la llibertat dels fills
Laura Grau

Una vintena de persones va participar a la xerrada-taller sobre educar la llibertat dels fills que va acollir ahir la tarda l'escola Reixac, en el marc de l'Escola de Mares i Pares  (EMPA) que organitza la FAMPA, amb el suport de la Regidoria d'Educació. L'activitat va anar a càrrec de Juanjo Camarena, del col·lectiu de recerca pedagògica Teatre del Buit. En la primera part del taller, el professor i actor va utilitzar les tècniques teatrals del pallasso per plantejar qüestions relacionades amb el procés de creixement dels infants, la gestió de les emocions i les relacions amb els progenitors i l'entorn. En la segona part, el pedagog va establir un diàleg amb el públic sobre la seva experiència com a pares i mares.

Algunes de les conclusions del taller van ser que cal posar límits als fills, especialment quan són petits, amb missatges clars i contudents, apel·lant a la part més emotiva, ja que la part cognitiva no s'activa fins als 7 o 8 anys. "En aquesta primera fase hem d'intentar entrar en sintonia amb ells i no negar o treure importància als seus sentiments", va dir el pedagog, qui recomana als pares i mares recordar els nens o nenes que van ser i ajudar-los a posar paraules al seu laberint emocional. Respecte a l'adolescència, aconsella reforçar la seva autonomia perquè comencin a fer-se responsables de les seves decisions, "perquè no hi ha llibertat, sense responsabilitat" i evitar les intromissions en la seva intimitat; donar la importància que es mereix a l'aparició de la menstruació en les nenes o les primeres produccions seminals en els nens, "perquè són fets de gran potència vital que formen part dels ritus d’iniciació a la vida adulta" i proporcionar-los informació sobre els seus orígens familiars “perquè si els hi volem donar ales, els hi hem de donar arrels”. Analitzar les relacions que mantenim amb els nostres pares i reconciliar-nos amb els nostre passat com a adults són les premises que va establir Camarena per poder exercir la paternitat i la maternitat amb plenitud.

El próxim taller de l’EMPA, titulat 'Les famílies i l'èxit educatiu dels fills i filles: una paleta de colors’, es farà a l’escola Mas Rampinyo el 9 d’abril (18h).

Seccions:

Deixa un comentari