Tastet dels pòdcasts que es fan al municipi

L’ABI i La Veu promouen la primera Marató per difondre continguts d’àudio amb segell local

El Cafè Colon de l'ABI va esdevenir el plató des d'on es va transmetre la Marató de pòdcasts

El Cafè Colon va acollir dissabte la I Marató de pòdcasts de Montcada i Reixac organitzada conjuntament La Veu i l’Ateneu Domingo Fins, a proposta d’aquesta entitat. Hi van participar tots els pòdcasters de laveu.cat –El fanalet, Aqualung, Mixtape, Sons de prop, Camps de cotó, En fi… la vida a 08110– a més d’El polígon, que es fa a l’ABI.

Pilar Abián, en nom dels mitjans públics locals i, Núria Jané, en representació de l’Ateneu, van celebrar la iniciativa destinada a visibilitzar la tasca creativa que fan els diferents generadors de continguts del municipi. “Esperem que ajudi a motivar més gent a fer pòdcasts i que en pròximes edicions augmenti el nombre de participants”, va dir Abián.

Jané va incidir en la voluntat de l’ABI de fer d’altaveu de noves propostes. “La nostra entitat està a punt d’iniciar la remodelació dels seus espais i volem que tingui vida i que aquest sigui el lloc on neixin noves creacions artístiques“, va dir, tot celebrant que un grup d’alumnes de La Salle hagi triat l’Ateneu per fer un pòdcast amb el suport dels integrants d’El Polígon, en el marc de l’assignatura de prestació social.

Trajectòria avalada

La Marató es va emetre en directe a través del portal de notícies i va consistir a presentar els integrants de cada programa i a fer un petit tastet sobre els continguts que tracta. La majoria dels pòdcasts tenen els seus inicis a Montcada Ràdio (1986-2022). Els més històrics són Aqualung i Camps de Cotó. El primer, dirigit per Juli Guiu i Neus de Abril va néixer a la dècada dels noranta i està dedicat a divulgar músiques del món i a descobrir artistes poc coneguts per al gran públic.

Camps de Cotó, presentat pel crític de jazz Andreu Fàbregas, es va començar a emetre l’any 2000 a través de l’emissora municipal. Fàbregas té una llarga trajectòria com a divulgador, tasca que el va fer mereixedor del Premi Honorífic de l’Associació de Músics de Jazz de Catalunya l’any 2009. Un altre pòdcast de qualitat contrastada és El Fanalet dirigit i presentat el periodista Jesús Abad, un programa de periodisme de proximitat que el 2014 va rebre el guardó al millor espai de ràdio local a la 14a edició dels premis de Ràdio Associació.

La presentadora de Mixtape, Mercedes Herrada, va tenir programa propi a Montcada Ràdio, Frontera Salvaje, del 1993 al 1997. Un canvi de residència a Osnabrück (Alemanya) va interrompre la seva trajectòria als mitjans locals, vincle que va recuperar fa cinc anys. Tot i no poder participar de forma presencial a la Marató d’aquest dissabte, Herrada va estar present a través d’un arxiu sonor en què explicava a l’audiència el contingut del seu espai. Aquesta va ser també la fórmula que va fer servir Manel Aljama, director de Sons de prop, programa sobre música mediterrània, amb sis anys en antena.

Marcant tendència

Els dos pòdcasts més joves pel que fa a la seva trajectòria són En fi… la vida a 08110 i El Polígon. El primer, presentat per tres estudiants de segon d’ESO –Laia, Carla i Núria– i emès també a través de laveu.cat va arrencar aquest mes de febrer amb continguts adreçats al públic adolescent. Mentre que El Polígon, que va néixer a l’ABI amb motiu de la campanya electoral de les passades municipals, tot just ha arribat al seu primer any de vida i es pot escoltar per les plataformes Ivoox i Spotify. Amb un to divertit i irreverent els seus integrants, Fran Delgado, Gonzo García, Toni Amenós i Roser Alcázar, repassen mensualment l’actualitat política i social del municipi.

Deixa un comentari