Trencar els murs invisibles al sector de la construcció
La montcadenca Yaiza García pertany al col·lectiu ‘Construïm juntes’ que treballa per la igualtat d’oportunitats
De violències contra les dones n’hi ha de molts tipus. Algunes expressions tenen un impacte més visible i, per tant, són més fàcils d’identificar, però existeixen d’altres que no es veuen i també deixen ferides.
Aquest és el cas de la violència psicològica en l’àmbit laboral, que inclou qualsevol comportament realitzat amb el propòsit d’atemptar contra la dignitat o les condicions de treball de les dones pel fet de ser-ho, creant un entorn intimidatori i degradant que dificulta, per exemple, la seva promoció i el reconeixement professional en equitat amb els homes.
Masclisme estructural
La montcadenca Yaiza García, de 34 anys, coneix bé aquesta situació. Arquitecta tècnica de professió, treballa en el sector de la construcció, un món encara molt masculinitzat. “Amb els operaris no tinc gaire dificultats perquè al final accepten la meva autoritat”, afirma García, qui reconeix que els principals problemes els té amb els caps. “El masclisme està emmascarat, no et diuen obertament que no ets capaç de fer la feina, però com ells consideren que no podràs, no et donen les oportunitats que necessites per demostrar que som tan capaces com els homes”, argumenta la montcadenca.
El masclisme està emmascarat, no et diuen obertament que no ets capaç de fer la feina, però com ells consideren que no podràs, no et donen les oportunitats que necessites per demostrar que som tan capaces com els homes
Yaiza García, arquitecta tècnica
Amb l’objectiu de trencar aquests rols i generar referents femenins en aquest sector, un grup de dones de diferents municipis dedicades a la construcció va decidir crear el col·lectiu Construïm Juntes. “Volem un sector on les dones tinguem presència, siguem valorades, no hàgim d’aguantar comentaris ni actituds masclistes i no es dubti de les nostres capacitats”, destaca García, qui ha estat la cap d’obres de la recent remodelació de la Casa Larratea.
Volem un sector on les dones tinguem presència, siguem valorades, no hàgim d’aguantar comentaris ni actituds masclistes i no es dubti de les nostres capacitats
Yaiza García
L’entitat va participar en l’última edició de la Pink Run MiR amb l’objectiu de col·laborar amb la iniciativa local a través del seu projecte Encasqueta’t, que consisteix en la venda de cascos de la construcció de color rosa per recaptar fons per a la investigació del càncer de mama. “També volem tenyir de rosa aquest sector perquè es vegi que cada cop som més dones”, destaca l’arquitecta tècnica.