SOS Vallès insta les administracions a preservar els sistemes fluvials

El col·lectiu es mostra crític amb els projectes de camins fluvials que s’estan fent a les lleres de rius com el Besòs

Activistes de la plataforma SOS Vallès, durant la concentració a la llera del Besòs
Laura Grau

Amb el lema ‘No ens toqueu els rius’, una trentena d’activistes de la plataforma ecologista SOS Vallès, de la qual formen les entitats locals La Horda, l’AV de Can Sant Joan i la Plataforma Antiincineració, es van concentrar dissabte passat a la llera del Besòs –a l’alçada del parc de les Aigües– per presentar el seu manifest contra les intervencions en els àmbits fluvials dels rius i afluents del Besòs i la Tordera i a les comarques vallesanes per facilitar l’accés de persones a través de vies de comunicació, així com altres projectes urbanístics.

La plataforma considera que en “el context actual d’emergència climàtica i pèrdua de biodiversitat, cal incrementar la protecció legal dels rius i, especialment del Besòs” i alerta que “la hiperfreqüentació d’aquests camins fluvials es pot traduir en la pèrdua irreversible de biodiversitat i de la funció connectora biològica” de les conques fluvials del Besòs i la Tordera.

“En el context actual d’emergència climàtica i pèrdua de biodiversitat, cal incrementar la protecció legal dels rius i, especialment del Besòs”

Activistes de SOS Vallès, durant la lectura del manifest, feta a la llera del Besòs, a l’alçada del parc de les Aigües

Per tot això, SOS Vallès defensa la necessitat de considerar els espais fluvials com a sòl no urbanitzable de protecció especial i lliure circulació i incrementar la protecció legal dels rius per consolidar èxits com el retorn de la llúdriga en alguns punts de la conca del Besòs. També fa una crida a organismes com el Consorci Besòs-Tordera i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè redimensionin les infraestructures que les travessen i que posin en risc la connectivitat dels sistemes fluvials.

Els ecologistes van insistir que aquests espais naturals són incompatibles amb el projecte de camins fluvials, entesos com a espais d’oci, d’esport i de turisme, i com a sistemes de mobilitat quotidiana. “Cal preservar la biodiversitat natural dels sistemes fluvials i limitar l’accés de les persones a la seva zona d’influència”, conclou SOS Vallès.

Deixa un comentari