“Al riu hi ha més vida de la que veiem a simple vista”

El Cim de Montcada participa amb el Projecte Rius des de l’any 2005

D'esquerra a dreta, Josep Mª, Tanet Serra, Dolors Pena, Àngel Alias i Josep Salamero
Dani Font

El Projecte Rius és una iniciativa de voluntariat ambiental coordinada per l’Associació Hàbitats, que es basa en el seguiment de l’estat ecològic dels rius i rieres de Catalunya. La xarxa cobreix bona part del territori català, però el nombre més gran de grups i d’inspeccions es concentren a les conques del Llobregat i del Besòs. A Montcada hi han participat entitats com el Centre Excursionista Cim, La Horda, Montcada Som-Rius o els centres educatius INS La Ferreria i l’Escola El Turó. El Cim és qui porta més anys fent aquestes observacions a un dels afluents del Besòs, el Ripoll, i són el segon grup voluntari que més inspeccions ha dut a terme al llarg dels 25 anys que existeix el Projecte Rius.

El CIM és el segon grup voluntari que més inspeccions ha dut a terme al llarg dels 25 anys que existeix el Projecte Rius

Dins del CIM, la persona que s’ha responsabilitzat des d’un primer moment és l’Àngel Alias. Va començar a col·laborar-hi la primavera de l’any 2005. Cada any fan dues inspeccions, una a la primavera i l’altra a la tardor. En aquesta última, els hem acompanyat per conèixer de primera mà quin és l’estat del riu.

Calculant el caudal del riu
Dani Font

“La idea ens la va proposar un treballador de l’Ajuntament, el Claudio Marcos que és qui coneixia el projecte. Inicialment vam agafar dos punts. Un a la desembocadura del Ripoll i l’altre al torrent del Cargol, a prop del cementiri de Collserola”, explica Alias. D’aquest segon punt van acabar deixant de prendre mostres perquè “era un tram molt degradat amb molts horts que treien la poca aigua que hi havia i perquè a vegades em trobava gent una mica hostil. Molts cops anava jo tot sol i em sortien gossos abandonats. Recordo particularment un cartell amb una calavera que deia el proper cop, no fallaré”, rememora l’excursionista.

Més vida del que sembla

Des de l’any 2005 les inspeccions s’han convertit en una activitat més que de les que organitza el CIM. Normalment, hi participen 6 o 7 membres de l’entitat. No són sempre les mateixes persones i Alias comenta que “la gent es queda sorpresa perquè tot i els problemes del riu hi ha més vida de la que veiem a simple vista. Al llarg dels 17 anys l’aspecte del riu ha millorat moltíssim, excepte en el cabal”. Tants anys d’inspeccions l’han apropat el riu. “Jo me’l miro amb altres ulls. Abans desconeixia moltes coses i no sabia les sorpreses que hi ha i que fan que cada vegada l’estimi més” afirma Alias.

Recollida de mostres d’aigua
Dani Font

Un dels que solen participar en l’activitat és el president del CIM, Tanet Serra, qui destaca que l’aigua ara “es veu transparent i hi trobem peixos a diferència dels primers anys”. Entre els peixos del Ripoll hi ha l’albornell, un peixet d’uns 15 cm de llargària freqüent en rius i estanys de tota Europa. La presència de peixos és important perquè atreuen aus que se n’alimenten com el bernat pescaire o l’esplugabous, dues espècies habituals al Ripoll.

Poca aigua i massa calenta

Alias afirma que cada vegada troben menys aigua i apareixen noves illes per la disminució del cabal. “Tota l’aigua del Ripoll és d’origen pluvial i cada cop plou menys”, explica Alias, qui sospita que la raó per la qual el riu es queda gairebé sec en diversos moments del dia és “perquè abans d’arribar a Montcada, passa per diverses fàbriques tèxtils que podrien retenir-la per depurar els seus productes i després la tornen a abocar”. Fruit d’aquestes desaparicions del curs fluvial, en alguna de les seves inspeccions s’han trobat amb peixos morts que havien quedat aïllats.

Al riu s’hi poden observar aus com aquest martinet blanc
Dani Font

Un dels problemes que el Ripoll porti poca aigua és l’elevada temperatura d’aquesta. “Normalment, està per sobre de 20º i algun any l’hem trobat a 26 o 27” comenta Alias. En la darrera inspecció estava a 25º. Marina Codina, tècnica de projectes de l’Associació Hàbitats, explica que “una temperatura tan elevada és preocupant si se sosté en el temps afectant espècies que necessiten rangs de temperatura menor i major oxigenació de l’aigua”. Codina afegeix que la temperatura varia al llarg del dia “i una dada presa de manera aïllada no ens permet treure la conclusió de què hi ha un problema vinculat a alguna infracció com podria ser que un equipament o indústria hi aboqui aigües més calentes del permès”. Segons la tècnica, el problema és més aviat que “el cabal és molt baix, la poca aigua que baixa queda molt quieta i s’escalfa molt, amb pocs arbres i per tan poca ombra”.

La presència de certs invertebrats serveix per conèixer l’estat de salut del riu
Dani font

A més de la temperatura, la presència de certs organismes actua com a bioindicador de la qualitat de l’aigua. Els que es troben en aquest punt del Ripoll indiquen normalment qualitats deficients, però en aquesta darrera inspecció els microinvertebrats identificats denoten signes de millora.

Alguns dels macroinvertebrats trobats sota les pedres del riu
Dani Font

Deixa un comentari