‘Cada vegada hi ha més famílies expulsades pel preu abusiu de l’habitatge’

El Sindicat de Llogateres denuncia que el preu del lloguer ha pujat més d’un 40%, en els darrers 10 anys a Montcada i Reixac

Més de 150.000 persones es van manifestar pels carrers de Barcelona el passat 23 de novembre per defensar el dret a l’habitatge. “No va ser només una protesta, sinó també una mostra del cansament col·lectiu davant l’abús que patim cada dia i perquè cada vegada hi ha més famílies expulsades de la ciutat”, argumenta el Sindicat de Llogateres de Montcada i Reixac, que va ser-hi present, conjuntament amb altres col·lectius i veïns del municipi.

Pancarta reivindicativa Sindicat de Llogateres

“A Montcada, en els últims deu anys, el preu del lloguer ha pujat més d’un 40%, i això ha convertit la nostra ciutat en un lloc hostil per a les veïnes que hi han viscut tota la vida”, lamenten els representants del col·lectiu en declaracions a La Veu. “La gentrificació –afegeixen– ja és una realitat: veiem pisos buits en mans de fons voltor, propietaris que es lucren amb l’especulació i una administració incapaç de plantar-hi cara”.

El Sindicat de Llogateres té la seva seu al carrer Major, 26 Laura Grau

L’entitat es mostra preocupada perquè la joventut no es pot emancipar: “Els sous precaris i els lloguers abusius fan que viure a Montcada i Reixac sigui gairebé impossible“, lamenta. També alerta que les famílies monoparentals pateixen discriminacions “sistemàtiques” al mercat de lloguer. Segons el Sindicat, això no és casualitat: “Aquest sistema perpetua desigualtats que van molt més enllà de l’habitatge: és una eina per reproduir privilegis i excloure les persones més vulnerables“.

‘Els sous han de pujar i els lloguers han de baixar’

Segons dades de l’Observatori del Vallès Occidental, més del 50% del salari d’una persona es destina a pagar un habitatge. “És un model que condemna les treballadores a la pobresa mentre permet que els especuladors continuïn fent negoci a costa nostra. Això s’ha d’acabar, els sous han de pujar i els lloguers han de baixar; necessitem polítiques que garanteixin l’habitatge assequible, un sostre digne no és un luxe, és un dret“, defensa l’entitat.

Focus de barraquisme

A Montcada, més de 150 persones viuen en barraques al Pla del Besòs. “No són números, són famílies senceres, moltes formades per dones, joves, gent gran i persones migrades que un dia van perdre la casa perquè ja no podien pagar el lloguer”, alerten des del Sindicat, qui opina que això no és una casualitat: “És conseqüència directa d’un sistema que prioritza els beneficis d’uns pocs per sobre de les necessitats de moltes”, assenyala.

El col·lectiu recorda que quan aquestes famílies van ser desallotjades, ningú els va oferir una alternativa més enllà d’una nit a un hostal. “L’única ajuda que han rebut des del desnonament ha estat per part de les veïnes, que van respondre amb solidaritat i ajuda mútua”, exposa. “La realitat és aquesta: l’administració prefereix ignorar la situació, amagar la pobresa del nostre municipi, abans de fer front al problema amb mesures socials”.

El Sindicat també denuncia l’exclusió que representa el “racisme immobiliari“. “Moltes famílies són rebutjades abans, fins i tot, de poder veure un pis. Les seves sol·licituds són ignorades pel color de pell, el cognom, o la situació administrativa. Això condemna milers de persones a viure en condicions precàries o directament al carrer”, adverteix l’entitat.

El Sindicat fa una crida a participar el 4 de desembre a la primera assemblea llogatera des de la seva reactivació a la plaça de l’Església (18.30 h). “El dret a l’habitatge no el garantiran les institucions. L’haurem de conquerir nosaltres, juntes, com sempre hem fet!”, conclou el comunicat.

Deixa un comentari